Po pierwsze przepis nie jest skomplikowany. Po drugie danie można przygotować bardzo szybko.
Po trzecie tak przygotowany filet z kurczaka jest soczysty i aromatyczny.
Mięso drobiowe idealnie komponuje się tutaj z cytryną i rozmarynem, a suszone pomidory podkręcają smak całego dania, uzupełniają go.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- podwójna pierś z kurczaka
- suszone pomidory w zalewie 8 sztuk
- cebula (duża) 1/2 sztuki
- woda 1 szklanka
- sól
- pieprz czarny mielony
- czerwona słodka mielona papryka 1 łyżeczka
- suszony rozmaryn 1 łyżka (płaska)
- olej aromatyzowany cytryną i bazylią 2- 3 łyżki
Sposób wykonania:
Piersi z kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon, kroimy w poprzek, nacieramy solą, pieprzem i mieloną papryką. Na patelni rozgrzewamy olej aromatyzowany.
Na rozgrzany tłuszcz wkładamy mięso, obsmażamy z każdej strony po 5 minut.
Następnie na patelnię wrzucamy suszone pomidory (w całości) oraz cebulę pokrojoną w piórka. Całość posypujemy rozmarynem i smażymy jeszcze 5 minut. Po tym czasie
mięso podlewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia. Kurczaka dusimy na wolnym ogniu przez około 10 minut. Podajemy z opiekanymi ziemniaczkami i mizerią.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.