wtorek, 21 sierpnia 2018

Hamburgery z mięsa wieprzowego

Wczoraj zamieściłam na blogu przepis na surówkę kapuścianą do hamburgerów, a dzisiaj podrzucam Wam obiecany przepis na hamburgery.
Soczyste mięso o wyrazistym smaku, który uzyskało za sprawą musztardy. Do tego świeże warzywa, chrupiąca ciepła bułeczka i pyszne jedzonko gotowe.


 Składniki, których będziemy potrzebować:
  • bułki do hamburgerów 5 sztuk
kotleciki do hamburgerów:
  • mięso mielone z łopatki 500 g
  • cebula 1/2 sztuki (mała)
  • czosnek 2 ząbki
  • musztarda miodowa 1 łyżka (kopiata)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • olej do smażenia 3 łyżki (wykorzystałam zalewę z suszonych pomidorów)
dodatkowo:
  • sałata lodowa 1/2 główki
  • pomidorki koktajlowe 10 sztuk
  • surówka z białej kapusty (klik)
  • cebula 1 sztuka
  • ketchup 10 łyżek
  • oliwa z oliwek 2 łyżki

Sposób wykonania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy surówkę z kapusty. (klik)
Teraz czas na przygotowanie kotlecików. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso wkładamy do miski, dodajemy przyprawy, cebulę, czosnek i musztardę.
Masę bardzo dokładnie wyrabiamy dłonią do momentu połączenia składników. Następnie formujemy okrągłe kotleciki o masie 100 g każdy. Smażymy je na rozgrzanym
tłuszczu przez kilka minut z każdej strony. Kotleciki powinny być ładnie zrumienione.


W trakcie smażenia kotlecików przygotowujemy bułki. Każdą przekrawamy na połowę i obsmażamy na patelni skropionej odrobiną oliwy z oliwek. Można je również podgrzać
w piekarniku. Zrezygnowałam z piekarnika nie chcąc dogrzewać i tak już bardzo nagrzanego mieszkania.


Cebulę przeznaczoną na dodatek do hamburgerów kroimy w piórka, podsmażamy na tłuszczu ze smażenia kotletów. Cebulka powinna być lekko zrumieniona.
Pomidory kroimy w plasterki, sałatę płuczemy pod bieżącą wodą.




Złożenie hamburgera:
Dolną część bułki smarujemy ketchupem, nakładamy liść sałaty. Na nim kładziemy surówkę z kapusty, następnie nakładamy kotlecik wieprzowy, podsmażoną cebulkę, pomidorki koktajlowe i ketchup. Tak przygotowany hamburger nakrywamy drugą połową bułki. Całość spinamy wykałaczką, dzięki czemu hamburger nam się nie rozpadnie.
Hamburgery podajemy ciepłe.


Uwaga: Ilość i rodzaj dodatków do hamburgera można modyfikować zgodnie z własnym gustem smakowym. W przepisie podałam przykładowe dodatki, które akurat mi podpasowały.    

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.