środa, 1 sierpnia 2018

Ostry sos z cukinii i pomidorów (do słoików)

Pyszny, niepasteryzowany sos z cukinii i pomidorów. Wiem co mówię, bo oczywiście po zrobieniu już go nieco przetestowałam :)
Pasował mi idealnie do parówek na ciepło, użyłam go zamiast ketchupu. Sos jest wyrazisty w smaku, dość ostry. W pierwszej chwili nie czuć tej ostrości,
ale później czujemy, że w tym sosie ktoś ostro namieszał ;)

Przepis zaczerpnięty z bloga Słodko Słodka. 

Składniki, których będziemy potrzebować:

  • cukinia 1.3 kg (po obraniu)
  • pomidory malinowe 3 sztuki (duże)
  • cebula czerwona 1 sztuka
  • cebula biała 2 sztuki
  • czosnek 3 ząbki
  • sól 1 łyżka
  • woda 100 ml
  • suszone ziarna papryczki chili 1 łyżeczka (płaska)
  • papryka czerwona słodka (w proszku) 1 łyżka
  • ocet 10% 3 łyżki
  • cukier 5 łyżek
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka

Sposób wykonania:
Cukinię kroimy w kostkę, cebulę obieramy i kroimy w piórka. Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki, następnie kroimy na kawałki.

Przygotowane warzywa wrzucamy do garnka, dodajemy sól, wlewamy wodę. Całość gotujemy na wolnym ogniu. Po 40 minutach dodajemy obrane ząbki czosnku (w całości)
oraz pozostałe składniki przewidziane w recepturze. Sos gotujemy jeszcze 30 minut, następnie blendujemy na gładką masę. Zblendowany sos podgrzewamy na małym ogniu. Przed włożeniem go do słoiczków musimy mieć pewność, że jest bardzo gorący.


Wyparzone słoiczki napełniamy przygotowanym sosem, mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
 

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Beatko dziękuję za kolejną inspirację :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam się na przyszłość ;) a tak serio to u Ciebie Gosiu też można znaleźć wiele inspiracji. Kilka Twoich przepisów mam w planie do zrobienia, tylko czasu brak. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.