Składniki, których będziemy potrzebować:
- bakłażan 1 sztuka
- ziemniaki młode 3- 4 sztuki (średniej wielkości)
- cebula 1 sztuka
- czosnek 1 ząbek
- mięso mielone (z łopatki wieprzowej) 1/2 kg
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- sól
- pieprz kolorowy 1 łyżeczka (płaska)
- koncentrat pomidorowy 90 g (mały słoiczek)
- woda 200 ml
- suszone oregano 1 łyżka
- jogurt grecki 250 g
dodatkowo:
- suszone oregano 1 łyżeczka
- świeża bazylia do dekoracji
Sposób wykonania:
Bakłażana myjemy, nakłuwamy w kilku miejscach wykałaczką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy 20 minut w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Następnie bakłażana studzimy, kroimy wzdłuż na plastry o grubości około 1/2 cm.
Ziemniaki myjemy, gotujemy w mundurkach tak, aby były lekko twardawe. U mnie trwało to około 20 minut. Odcedzamy, studzimy i podobnie jak bakłażana kroimy w plasterki.
Mięso smażymy na oliwie, dodajemy sól, kolorowy pieprz utarty w moździerzu. W trakcie smażenia (po około 10 minutach) dodajemy pokrojone w drobną kostkę cebulę
i czosnek. Całość smażymy 25- 30 minut, dodajemy koncentrat pomidorowy, suszone oregano i wodę przewidzianą w przepisie. Wszystko razem delikatnie mieszamy, smażymy jeszcze 10 minut.
W naczyniu żaroodpornym układamy połowę plastrów bakłażana, przykrywamy połową usmażonego mięsa, następnie układamy pokrojone ziemniaki, które smarujemy jogurtem (150g). Całość przykrywamy drugą połową mięsa, na wierzch układamy pozostałe plastry bakłażana, które smarujemy resztą jogurtu.
Zapiekankę posypujemy odrobiną suszonego oregano i wkładamy do piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 20- 25 minut.
Przed podaniem mussakę dekorujemy listkami świeżej bazylii.
Uwaga: Ziemniaków i bakłażana nie obieramy po wystudzeniu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.