Składniki, których będziemy potrzebować:
- kurki świeże 200g
- jajka 4 sztuki
- masło klarowane 1 łyżka (kopiata)
- cebula biała 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- rzodkiewka 4 sztuki
Sposób wykonania:
Jajka wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól i pieprz czarny mielony.
Kurki płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych zabrudzeń, osuszamy na sicie. Grzyby pozostawiamy w całości, jedynie większe kurki możemy
przekroić na połowę. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę.
Do mocno zeszklonej cebuli dodajemy kurki. Smażymy do momentu odparowania wody, która wydobędzie się z grzybów. Proces ten trwa na ogół 10- 15 minut.
Wówczas powinniśmy też poczuć charakterystyczny zapach kurek, to znak, że możemy wlać na patelnię roztrzepane jajka.
Całość mieszamy i smażymy, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie.
Jajecznicę przekładamy na talerze, dekorujemy kawałkami rzodkiewki.
Smacznego.
Pyszny pomysł na jajecznicę. Pozdrawiam Beatko :)
OdpowiedzUsuńPyszności, uwielbiam jajecznicę z kurkami :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Taka jajecznica jest warta grzechu ;)
Usuńnie przekonam się do jedzenia grzybów ;)
OdpowiedzUsuńAle próbowałaś kiedyś?
Usuń