poniedziałek, 20 maja 2019

Placuszki z młodej cukinii i sałatka pachnąca wiosną

Pyszny, wiosenny obiad. W roli głównej młoda cukinia, z której postanowiłam wyczarować aromatyczne placuszki. Podałam je z prostą sałatką, w skład której wchodzą pomidorki, ogórki, świeża papryka i czerwona cebula.


Składniki, których będziemy potrzebować:

  • młoda cukinia 750 g (przed obraniem)
  • czosnek 2 ząbki
  • mąka pszenna 4 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
sałatka:
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • ogórek gruntowy 2 sztuki
  • cebula czerwona 1 sztuka (mała)
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • szpinak baby 50 g
  • olej rzepakowy do smażenia 5-6 łyżek

Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania sałatki. Warzywa myjemy, osuszmy. Pomidorki dzielimy na połówki, pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.
Składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Tak to wygląda jeśli chodzi o sałatkę. Czas więc zabrać się za zrobienie cukiniowych placuszków.
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Odciskamy nadmiar
soku z cukinii, dodajemy do niej posiekany czosnek, mąkę i jajka. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zrumienienia.


Uwaga 1: Na każdy placuszek potrzebujemy około dwóch łyżek masy.

Uwaga 2: Z podanych proporcji upiekłam 9 placuszków.

Upieczone placuszki podajemy na liściach szpinaku w towarzystwie sałatki warzywnej.

Smacznego.





2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.