Składniki, których będziemy potrzebować:
- młoda cukinia 750 g (przed obraniem)
- czosnek 2 ząbki
- mąka pszenna 4 łyżki
- jajka 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
sałatka:
- pomidorki koktajlowe 250 g
- ogórek gruntowy 2 sztuki
- cebula czerwona 1 sztuka (mała)
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- szpinak baby 50 g
- olej rzepakowy do smażenia 5-6 łyżek
Sposób wykonania:
Zaczynamy od przygotowania sałatki. Warzywa myjemy, osuszmy. Pomidorki dzielimy na połówki, pozostałe warzywa kroimy w drobną kostkę.
Składniki delikatnie ze sobą mieszamy. Sałatkę doprawiamy do smaku odrobiną soli i pieprzu.
Tak to wygląda jeśli chodzi o sałatkę. Czas więc zabrać się za zrobienie cukiniowych placuszków.
Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, lekko solimy, odstawiamy na 20 minut. Czosnek obieramy, kroimy w drobną kosteczkę. Odciskamy nadmiar
soku z cukinii, dodajemy do niej posiekany czosnek, mąkę i jajka. Całość mieszamy do momentu powstania jednolitej masy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju do momentu zrumienienia.
Uwaga 1: Na każdy placuszek potrzebujemy około dwóch łyżek masy.
Uwaga 2: Z podanych proporcji upiekłam 9 placuszków.
Upieczone placuszki podajemy na liściach szpinaku w towarzystwie sałatki warzywnej.
Smacznego.
Zapisuję przepis Beatko, pyszne placuszki 💓
OdpowiedzUsuńDzięki Gosiu. Pozdrawiam Cię serdecznie. :)
Usuń