Jajecznica z tymiankiem
Jajecznicę można przygotować na wiele sposobów. Jajka fajnie się komponują z mnóstwem różnych warzyw, serami, grzybami czy mięsem. U mnie tym razem padło na tymianek, którego aromat uwielbiam. Z założenia miał być świeży, jednak zanim usmażyłam jajecznicę, tymianek zerwany na działce wysechł :) i trzeba było zrobić jajecznicę z tymiankiem suszonym. Jeżeli więc macie świeży tymianek śmiało możecie go użyć do zrobienia pysznej jajecznicy, a jeśli nie to równie dobrze sprawdzi się ten w wersji suszonej.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- masło klarowane 1 łyżka
- jajka 4 sztuki
- suszony tymianek 1 gałązka
- sól
Sposób wykonania:
Jajka wbijamy do garnuszka, roztrzepujemy widelcem, dodajemy sól. Na patelni rozgrzewamy masło, wlewamy przygotowaną masę jajeczną, dodajemy suszony tymianek.
Całość mieszamy i smażymy, aż masa jajeczna odpowiednio się zetnie.
Jajecznicę przekładamy na talerze. Podajemy ze świeżym pomidorem, ogórkiem i odrobiną cebulki. U mnie jeszcze znalazło się kilka plasterków sera pleśniowego z zielonym pieprzem.
Smacznego.
Pyszne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
Usuńnie robiłam jeszcze jajecznicy z tymiankiem :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jeśli lubisz tymianek. Jajecznica wychodzi bardzo aromatyczna. Pozdrawiam :)
Usuń