wtorek, 7 stycznia 2020

Francuska tarta z patisonem

Taka tarta najlepiej smakuje jesienią, gdy mamy świeże patisony lub kabaczki. Piszę te słowa z pełną świadomością, zdaję sobie sprawę, że aktualnie mamy
środek zimy i na jesień się nie zanosi. Przepis zamieszczam teraz, bo zwyczajnie nawarstwiły mi się przepisy, które czekają w kolejce do zamieszczenia
i tak sobie obiecałam, że w tym roku spróbuję się nieco z zaległości odkopać. Jeśli udami mi się samej sobie dotrzymać słowa to może się zdarzyć, że przed
Wielkanocą zobaczycie na moim blogu przepis z fotami utrzymanymi w klimacie bożonarodzeniowym :D Moim zdaniem każdy przepis może się przydać
w najmniej spodziewanym momencie i nawet piernik będzie dobrze smakował o każdej porze roku, nieważne czy akurat obchodzimy
Walentynki czy Wielkanoc. Tak więc korzystajcie z moich przepisów zamieszczanych często nie na czasie, nielogicznie i niechronologicznie.

Przepis na tarte zaczerpnięty ze Smaker.pl


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ciasto francuskie 1 opakowanie
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • patisony 350 g
  • masło klarowane 1 łyżka
  • śmietana 18% 3 łyżki
  • jajka 2 sztuki
  • ser żółty Gouda 200 g
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:

Patisona obieramy, kroimy w plasterki, podpiekamy kilka minut na maśle klarowanym, odstawiamy do przestudzenia.
Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem za pomocą trzepaczki rózgowej tak, aby powstała jednolita masa.

Formę do tarty wykładamy ciastem francuskim. Na ciasto układamy zimne plasterki patisona i paprykę pokrojoną w kostkę. 


Tartę pieczemy w temperaturze 200-210 stopni przez 25 minut. Następnie wyjmujemy na moment z piekarnika, na warzywa wylewamy masę jajeczną,
wierzch tarty posypujemy startym serem żółtym. Całość wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy jeszcze przez 20 minut.
Najpierw w temperaturze 200 stopni, a przez ostatnie 10 minut w temperaturze 160 stopni.
Ciepłą tartę podajemy posypaną siekanym szczypiorkiem i opcjonalnie z sosem czosnkowym lub ketchupem.




Smacznego.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.