poniedziałek, 6 stycznia 2020

Jajka zapiekane w bułce

Czasami warto zapomnieć o jakże w Polsce popularnej jajecznicy i podać na śniadanie jajka w nieco innej odsłonie.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • bułka okrągła typu kajzerka 2 sztuki
  • masło klarowane 1 łyżka
  • kiełbaski śląskie 3 sztuki
  • cebula (mała) 1 sztuka
  • jajka 2 sztuki
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
sałatka:
  • pomidorki koktajlowe 250 g
  • rzodkiewka 1 pęczek
  • szczypiorek 1/2 pęczka
  • ogórki konserwowe 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • kiełki rzodkiewki 50 g

Sposób wykonania:
Kiełbaski śląskie kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kiełbaski i cebulę, podsmażamy do momentu zrumienienia.
Z bułek odcinamy wierzch, wydrążamy miąższ ze środka każdej bułeczki.

Teraz czas na wypełnienie pieczywa pyszną zawartością. Do bułek wkładamy podsmażoną kiełbaskę z cebulą, wbijamy jajka. Całość lekko solimy, oprószamy czarnym pieprzem. 



Tak przygotowane bułeczki wkładamy do piekarnika o temperaturze 180 stopni i zapiekamy 20- 25 minut.
Podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem, z sałatką i odrobiną kiełków rzodkiewki.


Jak przygotować sałatkę:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, rzodkiewki na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Rozdrobnione składnik mieszamy ze sobą,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.



Smacznego.




2 komentarze:

  1. Narobiłaś mi ochoty na taką bułeczkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Małgosiu pyszne jest takie śniadanko, zrób sobie koniecznie :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.