Składniki, których będziemy potrzebować:
- bułka okrągła typu kajzerka 2 sztuki
- masło klarowane 1 łyżka
- kiełbaski śląskie 3 sztuki
- cebula (mała) 1 sztuka
- jajka 2 sztuki
- szczypiorek 1/2 pęczka
- sól
- pieprz czarny mielony
- pomidorki koktajlowe 250 g
- rzodkiewka 1 pęczek
- szczypiorek 1/2 pęczka
- ogórki konserwowe 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- kiełki rzodkiewki 50 g
Sposób wykonania:
Kiełbaski śląskie kroimy w plasterki, cebulę obieramy, kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy kiełbaski i cebulę, podsmażamy do momentu zrumienienia.
Z bułek odcinamy wierzch, wydrążamy miąższ ze środka każdej bułeczki.
Teraz czas na wypełnienie pieczywa pyszną zawartością. Do bułek wkładamy podsmażoną kiełbaskę z cebulą, wbijamy jajka. Całość lekko solimy, oprószamy czarnym pieprzem.
Podajemy posypane drobno posiekanym szczypiorkiem, z sałatką i odrobiną kiełków rzodkiewki.
Jak przygotować sałatkę:
Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki, rzodkiewki na ćwiartki. Szczypiorek drobno siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Rozdrobnione składnik mieszamy ze sobą,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego.
Narobiłaś mi ochoty na taką bułeczkę :)
OdpowiedzUsuńMałgosiu pyszne jest takie śniadanko, zrób sobie koniecznie :)
Usuń