Miętusa można łatwo wyfiletować, ponieważ ma duże, dobrze wyczuwalne ości, których na dodatek jest niewiele. Przyznam, że pierwszy raz filetowałam
rybę samodzielnie i poszło mi bardzo dobrze. Udało mi się pozbyć wszystkich ości i rybę można było zjeść z przyjemnością.
Poniżej znajdziecie przepis na miętusa pieczonego w piekarniku z dodatkiem papryki i świeżego szpinaku.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- świeży miętus 1.7 kg (w całości)
- papryka pomarańczowa 1 sztuka
- szpinak baby 100 g
- masło 2 łyżki
- świeży tymianek 3- 4 gałązki
- sól
- pieprz cytrynowy
dodatkowo:
- ziemniaki 4 sztuki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sól
- przyprawy w proszku (curry, słodka czerwona papryka)
- suszony czosnek niedźwiedzi
- ogórki konserwowe 4 sztuki
Sposób wykonania:
Rybę myjemy i filetujemy.
Uwaga: Po odfiletowaniu uzyskałam 6 płatów po około 200- 220 g. Cztery z nich wykorzystałam do pieczenia a dwa pozostawiłam do panierowania.
Przygotowane, pozbawione ości filety oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Mięso wstawiamy na 2- 3 godziny do lodówki.
Ja przygotowywałam rybę wieczorem i zostawiłam w lodówce na całą noc.
Blachę do pieczenia, taką z wyposażenia piekarnika, wykładamy papierem do pieczenia. Na papierze układamy kawałki ryby, na nie kładziemy po gałązce tymianku.
Paprykę kroimy w paseczki i rozkładamy równomiernie na blaszce.
Tak przygotowane danie pieczemy 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Tak przygotowane danie pieczemy 10 minut, w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
Przygotowanie ziemniaków:
Ziemniaki szorujemy pod bieżącą wodą, osuszamy. Przyprawy mieszamy w miseczce. Suche ziemniaki kroimy na ćwiartki lub ósemki, skrapiamy oliwą z oliwek i oprószmy przyprawami.
Pieczemy w kuchence mikrofalowej o mocy 750 W przez 13-15 minut.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.