Tym razem zapraszam na ciasto z jabłkami. Szarlotka sypana... kto jeszcze nie próbował czas nadrobić zaległości.
Wiecie co pomyślałam, kiedy pierwszy raz przeczytałam przepis na tą rzeczoną szarlotkę? Dziwny przepis, jak to możliwe, żeby z tych składników powstało ciasto? Oczywiście moje przemyślenia nie zniechęciły mnie wówczas do przetestowania przepisu.I wiecie co? Z tych składników powstaje nie jakieś tam ciasto, ale naprawdę pyszne ciasto z jabłkami, pachnące palonym masłem i cynamonem. Jeśli rzeczywiście
jeszcze go nie piekliście to gorąco zachęcam Was do przygotowania takiego ciasta według mojego przepisu.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- jabłka 1.40 kg
- cukier 300 g
- kasza manna (grysik) 300 g
- mąka pszenna 300 g
- masło 250 g
- cynamon w proszku 1 łyżeczka
Sposób wykonania:
Obrane jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Składniki suche, czyli mąkę, kaszę mannę i cukier wsypać do miski, wymieszać i podzielić na trzy, w miarę równe części.
Tortownicę o średnicy 24 cm wysmarować masłem. Na spód tortownicy wsypać pierwsza część mieszanki cukru, maki i kaszy manny. Następnie wyłożyć połowę utartych
jabłek, kolejna część składników suchych, ponownie jabłka i ostatnia część mieszanki. Na wierzch, na tarce o grubych oczkach, zetrzeć masło. Całość oprószyć cynamonem.
Tak przygotowane ciasto piec w temperaturze 180 stopni przez godzinę.
Smacznego.
uwielbiam je, moja mama kiedyś robiła je co tydzień:)
OdpowiedzUsuńMożna je zrobić błyskawicznie, nawet jak nic Ci się nie chce :)) Poza tym jest pyszne. Najbardziej uwielbiam maślaną skorupkę z wierzchu.
UsuńBardzo lubię tą szarlotkę :)
OdpowiedzUsuńTo taki przepis z cyklu: "stare, dobre i sprawdzone" :)
Usuń