Inspiracja zaczerpnięta ze Smaker.pl
Podczas sesji fotograficznej wspierał mnie mój trzyletni siostrzeniec :)
Koniczynka to jego pomysł, bo przecież też taka trawka jak oregano ;)
Składniki, których będziemy potrzebować:
- wątróbka drobiowa 800 g
- boczek wędzony w plasterkach 300 g czyli 3 opakowania
- sól
- pieprz czarny mielony
- cebula 2 sztuki
- ocet winny 2 łyżki
- kilka gałązek świeżego oregano
Sposób przygotowania:
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Wystudzoną cebulę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i marynujemy w occie winnym.
Czas marynowania to 3- 4 godziny, więc trzeba ja przygotować wcześniej.
Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z błon, oprószamy pieprzem. Na każdy kawałek wątróbki kładziemy gałązkę oregano, owijamy w plasterek boczku.
Tak przygotowaną wątróbkę przekładamy na tackę aluminiową i smażymy na grillu 4- 5 minut z każdej strony. Podajemy z marynowaną cebulą.
Smacznego.
Danie wygląda bardzo apetycznie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i również pozdrawiam cieplutko :)
UsuńTaka wątróbka to musi dopiero smakować :-) Pyszna
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńPrzepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowała w tej wersji, tak wiec polecam ;)
UsuńPycha, zjadłabym z chęcią :-)
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakowała w tej wersji, na pewno na stałe zagości w naszym grillowym menu.
UsuńFajna potrawa, takiej wersji wątróbki jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, jeśli lubisz wątróbkę. Pogoda się poprawia to można jakiegoś grilla odpalić :)
Usuńdawno nie jadłam wątróbki, ale mi smaku zrobiłas
OdpowiedzUsuń:)
UsuńNie jem mięsa, a wątróbki nigdy nie lubiłam, ale myślę, że mojej mamie przypadłaby do gustu :)
OdpowiedzUsuńWiele osób nie lubi wątróbki i generalnie podrobów. Poza tym każdy chyba ma takie dania lub produkty, których nie lubi. Myślę sobie jednak, że mamie możesz przepis podrzucić ;)
UsuńSuper! Bardzo podoba mi się ten pomysł owinięcia wątróbki boczkiem. Delikatna wątróbka i chrupiący boczek. Dzięki za przepis:)
OdpowiedzUsuńFajnie, że przepis się spodobał. Taka wątróbka jest naprawdę pyszna i szczerze polecam.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń