czy na przyjęcie rodzinne.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Smaczne bo domowe.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kalafior 1 sztuka
- por 1 sztuka (średniej wielkości)
- rzodkiewka 5 sztuk
- majonez 3 łyżki
- sól 1 łyżka (płaska)
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy ewentualne zabrudzenia, liście i twardą część łodygi. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka.
Wodę solimy (1 łyżka), doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy kalafiora, gotujemy 10 minut. Powinien być lekko twardawy po ugotowaniu. Ugotowanego kalafiora studzimy i dzielimy na małe różyczki.
Pora myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rzodkiewkę ścieramy
ma tarce o grubych oczkach.
W misce łączymy wystudzonego pora, startą rzodkiewkę i majonez. Sałatkę doprawiamy pieprzem. Teraz dopiero dodajemy różyczki kalafiora i całość delikatnie mieszamy.
Smacznego.
Bardzo zdrowa i pyszna sałatka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dziękuję i polecam :)
UsuńPysznie, fajne składniki i bardzo apetyczny efekt :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKalafior z rzodkiewką to musi super smakować, muszę kiedyś zrobić :-)
OdpowiedzUsuńPolecam. Rzodkiewka podkręca nieco smak sałatki i dodaje koloru :)
Usuń