piątek, 22 maja 2020

Sałatka kalafiorowa z rzodkiewką

Proste połączenia są najlepsze i tak jest w tym przypadku. Sałatka, która doskonale sprawdza się w sezonie grillowym, możemy ją również podać do obiadu
czy na przyjęcie rodzinne.
Inspiracja zaczerpnięta z bloga Smaczne bo domowe.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kalafior 1 sztuka
  • por 1 sztuka (średniej wielkości)
  • rzodkiewka 5 sztuk
  • majonez 3 łyżki
  • sól 1 łyżka (płaska)
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania:
Kalafiora płuczemy pod bieżącą wodą, usuwamy ewentualne zabrudzenia, liście i twardą część łodygi. Do garnka (takiego, w którym zmieści się cały kalafior) wlewamy wodę. Powinna sięgać do połowy wysokości naszego garnka. 
Wodę solimy (1 łyżka), doprowadzamy do wrzenia. Do gorącej wody wrzucamy kalafiora, gotujemy 10 minut. Powinien być lekko twardawy po ugotowaniu. Ugotowanego kalafiora studzimy i dzielimy na małe różyczki. 

Pora myjemy, kroimy w półplasterki, przekładamy na sito i przelewamy wrzątkiem. Rzodkiewkę ścieramy
ma tarce o grubych oczkach. 

W misce łączymy wystudzonego pora, startą rzodkiewkę i majonez. Sałatkę doprawiamy pieprzem. Teraz dopiero dodajemy różyczki kalafiora i całość delikatnie mieszamy.

Smacznego.


6 komentarzy:

  1. Bardzo zdrowa i pyszna sałatka :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, fajne składniki i bardzo apetyczny efekt :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kalafior z rzodkiewką to musi super smakować, muszę kiedyś zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. Rzodkiewka podkręca nieco smak sałatki i dodaje koloru :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.