Jak widać tęsknię już chyba za Bożym Narodzeniem ;)
- kapusta pekińska (średnia) 1 sztuka
- papryka czerwona 1 sztuka
- kukurydza konserwowa 1/2 puszki
- ser kanapkowy typu feta 200 g
- musztarda miodowa 1 łyżka
- majonez 3 łyżki
- sól
dodatkowo:
- słodka mielona czerwona papryka 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy ściereczką, odrywamy uszkodzone, zewnętrze liście.
Następnie kroimy wzdłuż na połowę i drobno siekamy. Poszatkowaną kapustę przekładamy do miski, solimy, lekko ugniatamy i odstawiamy na dwie godziny, aby zmiękła.
Po tym czasie odciskamy wodę, która się wytworzyła.
Paprykę myjemy, pozbawiamy gniazda nasiennego a następnie kroimy w drobną kosteczkę. Kukurydzę konserwową osączamy z zalewy.
Przygotowane składniki mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy majonez połączony z musztardą. Całość ponownie mieszamy.
Gotową sałatkę nakładamy do salaterki, wierzch posypujemy pokruszonym serem feta i dekorujemy mieloną papryką.
Smacznego.
Z fetą biorę w ciemno, smaczna :-)
OdpowiedzUsuńTeż lubimy fetę, ale jeszcze bardziej kapustę pekińską :P Ta sałatka to super połączenie.
UsuńSuper ;) szukałam właśnie przepisu na łatwą sałatkę na mini przyjęcie urodzinowe
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis się przyda. Zachęcam do przesłania zdjęcia zrobionej sałatki, z przyjemnością zamieszczę je na blogu. Pozdrawiam :)
Usuń