Wyszły bardzo smaczne dlatego postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Knedle podałam z bazyliowym pesto i barszczem czerwonym.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- bagietka (czerstwa) 150 g
- mleko 3,2% 500 ml
- jajko 1 sztuka
- bułka tarta 2- 3 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania:
Mleko doprowadzamy do wrzenia. Gorącym mlekiem zalewamy bagietkę połamaną na drobne kawałki i odstawiamy na godzinę. W zależności od stopnia wysuszenia pieczywa, mleka używamy mniej lub więcej niż podałam w przepisie. Pieczywo powinno stać się miękkie, nasączone płynem. Po godzinie bagietkę blendujemy, dodajemy przyprawy, surowe jajko oraz bułkę tartą, jeśli masa jest zbyt rzadka.
Z masy formujemy kulki wielkości knedli.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli. Uformowane knedle wrzucamy na wrzątek, gotujemy 10 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Podajemy z bazyliowym pesto i filiżanką barszczu czerwonego.
Smacznego.
Taka resztkowa kuchnia zawsze najlepiej smakuje :-)
OdpowiedzUsuńZgadzam się. W ten sposób powstają różne smaczne dania :)
UsuńUwielbiam takie dania zero waste, też nic nie marnuję☺
OdpowiedzUsuńTak, czasami warto wykorzystać to co mamy niby już zbędnego i stworzyć fajne danie :)
UsuńBardzo fajny pomysł kochana :-) do wypróbowania :-)
OdpowiedzUsuńDzięki Marzenko. Pozdrawiam :)
UsuńWspaniały i bardzo smakowity recykling w kuchni :D
OdpowiedzUsuńW ten sposób powstaje dużo smacznych dań :)
Usuń