wtorek, 14 lipca 2020

Smażone kotlety z młodej kapusty panierowane w jajku i bułce tartej

Tanie i smaczne danie, które warto zrobić choć raz w sezonie letnim. Co prawda, te kotlety można przygotować o każdej porze roku, ale moim zdaniem najlepiej smakują latem, gdy użyjemy młodej kapusty.
Składniki, których będziemy potrzebować:

  • młoda biała kapusta 1 sztuka 
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • jajka 2- 3 sztuki
  • bułka tarta 1 szklanka

dodatkowo: 

  • masło klarowane 3 łyżki (do smażenia)
  • olej rzepakowy 200 ml (do smażenia)


Sposób wykonania:
Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy około 15 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem.
Ugotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na kawałki, tak jak widać na zdjęciu. Najlepiej najpierw podzielić kapustę na połowę a później z każdej części kroić kotlety o grubości mniej więcej 2- 3 centymetry. 


Przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobina soli i pieprzu a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. 

Uwaga: Kotletów nie smażymy w głębokim tłuszczu, dlatego na początek rozgrzejcie na patelni łyżkę masła i wlejcie około 100 ml oleju. Resztę wykorzystacie stopniowo w trakcie smażenia kolejnych partii kotlecików.

Smacznego.


16 komentarzy:

  1. Wspaniały pomysł! :D Podoba mi się taka kapuściana wersja kotleta i chętnie jej spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kasiu i polecam kotlety, są pyszne :)

      Usuń
  2. Nie wpadłabym na to, że można zrobić kotlety z kapusty! Dzięki za podpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie ma za co :) Piekę te kotlety co roku, bo bardzo je lubimy, ale jakoś zawsze zapominałam o zamieszczeniu przepisu na blogu.

      Usuń
  3. Takie kotlety muszą być pyszne, jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas są na stole obowiązkowo co roku, bo bardzo je lubimy.

      Usuń
  4. Takich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam. Wykorzystuje do tego także kalafiora :-) pozdrawiam Beatko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kalafior w takim wydaniu to też świetny pomysł. Takie proste i smaczne dania lubimy najbardziej :)

      Usuń
  6. Z kapusty jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu. Pracy przy robieniu kotletów nie ma dużo, a smakują wspaniale.

      Usuń
  7. Ciekawy pomysł, nie wpadłabym na takie wykorzystanie kapusty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas, w sezonie letnim, co roku goszczą na stole. Teraz w końcu udało mi się zamieścić przepis :)

      Usuń
  8. Super jedzonko! Teraz kapusta jest bardzo delikatna bo młoda więc kotlety są pyszne.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, najlepiej smakują właśnie z takiej młodej kapusty, chociaż tak jak pisałam można je zrobić o każdej porze roku. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.