Składniki, których będziemy potrzebować:
- młoda biała kapusta 1 sztuka
- sól
- pieprz czarny mielony
- jajka 2- 3 sztuki
- bułka tarta 1 szklanka
dodatkowo:
- masło klarowane 3 łyżki (do smażenia)
- olej rzepakowy 200 ml (do smażenia)
Sposób wykonania:
Z młodej kapusty usuwamy głąb (wykrawamy ostrym nożem ze środka), zdejmujemy zewnętrzne liście jeśli są uszkodzone. Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy płaską łyżkę soli. Gdy woda zawrze wkładamy kapustę w całości i gotujemy około 15 minut od momentu zagotowania. Garnek powinien być nakryty pokrywką, ale z lekkim uchyłem.
Ugotowaną kapustę wyjmujemy z wody, przekładamy na durszlak i odstawiamy do wystudzenia. Następnie kroimy na kawałki, tak jak widać na zdjęciu. Najlepiej najpierw podzielić kapustę na połowę a później z każdej części kroić kotlety o grubości mniej więcej 2- 3 centymetry.
Przygotowane kotlety panierujemy w roztrzepanym jajku z odrobina soli i pieprzu a następnie bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
Uwaga: Kotletów nie smażymy w głębokim tłuszczu, dlatego na początek rozgrzejcie na patelni łyżkę masła i wlejcie około 100 ml oleju. Resztę wykorzystacie stopniowo w trakcie smażenia kolejnych partii kotlecików.
Smacznego.
Wspaniały pomysł! :D Podoba mi się taka kapuściana wersja kotleta i chętnie jej spróbuję :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kasiu i polecam kotlety, są pyszne :)
UsuńNie wpadłabym na to, że można zrobić kotlety z kapusty! Dzięki za podpowiedź :)
OdpowiedzUsuńNie ma za co :) Piekę te kotlety co roku, bo bardzo je lubimy, ale jakoś zawsze zapominałam o zamieszczeniu przepisu na blogu.
UsuńTakie kotlety muszą być pyszne, jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńU nas są na stole obowiązkowo co roku, bo bardzo je lubimy.
UsuńTakich jeszcze nie jadłam, muszą być pyszne 😊
OdpowiedzUsuńNam bardzo smakują, polecam :)
UsuńUwielbiam. Wykorzystuje do tego także kalafiora :-) pozdrawiam Beatko :-)
OdpowiedzUsuńKalafior w takim wydaniu to też świetny pomysł. Takie proste i smaczne dania lubimy najbardziej :)
UsuńZ kapusty jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńW takim razie zachęcam do wypróbowania przepisu. Pracy przy robieniu kotletów nie ma dużo, a smakują wspaniale.
UsuńCiekawy pomysł, nie wpadłabym na takie wykorzystanie kapusty :)
OdpowiedzUsuńU nas, w sezonie letnim, co roku goszczą na stole. Teraz w końcu udało mi się zamieścić przepis :)
UsuńSuper jedzonko! Teraz kapusta jest bardzo delikatna bo młoda więc kotlety są pyszne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Tak, najlepiej smakują właśnie z takiej młodej kapusty, chociaż tak jak pisałam można je zrobić o każdej porze roku. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń