Wiadomo, nie wszyscy lubią podroby, ale czasami warto po nie sięgnąć. Podroby zawierają dużo pełnowartościowego białka, wzbogacą naszą dietę w witaminę A, witaminy z grupy B a także dostarczają nam wiele cennych składników mineralnych takich jak: żelazo, magnez, potas, sód.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- żołądki drobiowe 500 g
- cebula (duża) 1 sztuka
- marchew 1 sztuka
- masło klarowane 2 łyżki
- mąka pszenna 1 łyżka
- śmietanka 18% do zup i sosów 2 łyżki
- curry 1 łyżeczka
- sól
- pieprz czarny mielony
dodatkowo:
- nać pietruszki (posiekana) 1 łyżka
Cebulę i marchew obieramy. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w piórka.
Żołądki płuczemy pod bieżącą wodą, oczyszczamy z ewentualnych błon i zabrudzeń, kroimy na połówki.
Podroby podsmażamy na maśle, doprawiamy solą i pieprzem. Po 10 minutach dodajemy cebulę, całość smażymy jeszcze 2-3 minuty. Następnie dodajemy mąkę, energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki.
Żołądki razem z mąką zasmażamy przez 3 minuty, zalewamy wodą (300 ml). Dodajemy utartą marchew, przyprawę curry.
Podroby dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 90 minut. Kilka minut przed końcem duszenia dodajemy śmietankę.
Gotowe danie posypujemy posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, ryżem lub pieczywem.
Smacznego.
What a wonderful winter warmer!
OdpowiedzUsuńThanks. This dish is very tasty.
UsuńPysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBeciu! To zrobiła się taka pachnąca zupka! My uwielbiamy żołądki, ale przeważnie robię z indyka, bo gdy zabijemy swojską kurkę (w sensie: JACUŚ ZABIJE) to tam jest tylko jeden bidny żołądeczek, który ląduje w rosole, a nie mam dostępu do takich lepsiejszych w sklepie.
OdpowiedzUsuńZ indyczych nawet lepiej robić, są większe i bardziej konkretne mięsko :P
UsuńZawsze korciło mnie żeby zrobić coś z żołądków, ale nie znalazłam ciekawego przepisu i masz jak "z nieba" spada mi Twój przepis. Teraz bez obaw kupię i przygotuję to co proponujesz :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie daj znać jak smakowało. Pozdrawiam 😊
UsuńMoże nie często ale co jakiś czas lubimy zjeść taki gulasz z żołądków.
OdpowiedzUsuńCurry i harissa obowiązkowe bo podkreślają smak.
Pyszota😋
Pozdrawiam cieplutko🙂
Bardzo dziękuję i również pozdrawiam 😘
Usuńojj zjadłabym sobie
OdpowiedzUsuńPolecam :)
UsuńPychotka. Dziękuję, że przypomniałaś mi o żołądkach. Bardzo je lubię, a dawno nie jadłam.
OdpowiedzUsuń😘
Usuń