wtorek, 28 października 2014

Pomidorowa przekąska

Czasami nie trzeba wiele wysiłku, aby zjeść coś smacznego. Pomidorowa przekąska jest właśnie z gatunku tych prostych, szybkich a jednocześnie smacznych potraw.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • pomidory 4 szt
  • czosnek 2 ząbki
  • szynka szwarcwaldzka po 1 plasterku do każdej przekąski
  • ser żółty 10 dkg
  • chleb tostowy (chociaż zwykły również sprawdzi się doskonale) po dwie kromki do każdej przekąski
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • masło 1 łyżka

Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić w grubsze plasterki. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, ser żółty w plasterki.
 









Z chleba tostowego wyciąć foremką (taka do kruchych ciastek) dowolny kształt, np. serduszka. Grzanki posmarować delikatnie masłem,
ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, zapiekać kilka minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
 






Na grzankach układać plasterek sera żółtego, następnie plaster pomidora posypanego solą, pieprzem i czosnkiem.
Pomidora przykryć kolejną grzanką, ponownie dać plasterek sera żółtego, plasterek szynki, całość zakończyć plastrem pomidora (doprawionego przyprawami i posypanego czosnkiem).
 




Przekąski zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, do momentu gdy zauważymy, że ser zaczyna nam się lekko rozpuszczać.
Podajemy na ciepło.
 






Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.