Składniki, których będziemy potrzebować:
- pomidory 4 szt
- czosnek 2 ząbki
- szynka szwarcwaldzka po 1 plasterku do każdej przekąski
- ser żółty 10 dkg
- chleb tostowy (chociaż zwykły również sprawdzi się doskonale) po dwie kromki do każdej przekąski
- sól
- pieprz czarny mielony
- masło 1 łyżka
Sposób przygotowania:
Pomidory umyć, pokroić w grubsze plasterki. Czosnek pokroić w drobną kosteczkę, ser żółty w plasterki.
Z chleba tostowego wyciąć foremką (taka do kruchych ciastek) dowolny kształt, np. serduszka. Grzanki posmarować delikatnie masłem,
ułożyć na blasze wyłożonej folią aluminiową, zapiekać kilka minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
Na grzankach układać plasterek sera żółtego, następnie plaster pomidora posypanego solą, pieprzem i czosnkiem.
Pomidora przykryć kolejną grzanką, ponownie dać plasterek sera żółtego, plasterek szynki, całość zakończyć plastrem pomidora (doprawionego przyprawami i posypanego czosnkiem).
Przekąski zapiekać w piekarniku, w temperaturze 180 stopni, do momentu gdy zauważymy, że ser zaczyna nam się lekko rozpuszczać.
Podajemy na ciepło.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.