piątek, 24 października 2014

Cukinia faszerowana z fetą

Ostatnie zbiory z działki. Cukinia faszerowana mięsem wieprzowym, dobrze sprawdzi się również drobiowe. W trakcie przygotowywania dania w całym domu czuć zapach smażonego czosnku. Polecam!

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia 2 sztuki
  • mięso mielone (z łopatki) 500 g
  • cebula 1 sztuka
  • pomidor 1 sztuka
  • czosnek 3 ząbki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 1 łyżka
  • ser feta 4 łyżeczki










Sposób przygotowania:
Cukinię myjemy, kroimy wzdłuż na połowę, nie obieramy ze skórki. Z każdej połówki wydrążamy miąższ, jego część kroimy bardzo drobno, potem dodamy go do farszu. 

Na spód cukiniowych łódeczek nakładamy fetę, do każdej połówki 1 łyżeczkę. Cukinię układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową.
Mięso podsmażamy na smalcu, dodajemy pokrojone w drobną kostkę warzywa: cebulę, pomidora oraz czosnek.
Mięso doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy rozdrobniony miąższ z cukinii (mniej więcej 
8 łyżek). Całość smażymy kilka minut.

Ciepłym farszem napełniamy połówki cukinii. Blachę wstawiamy do nagrzanego piekarnika (temp.200 stopni), zapiekamy przez około godzinkę.
Podajemy z sosem, np. czosnkowym.
 



 

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.