sobota, 11 października 2014

Dip z cukinii

Na jogurcie, z dodatkiem cebuli. Nuty ostrości nadaje mu odrobina chili w proszku, no może nie taka odrobina, prawie pół łyżeczki.  



Składniki, których będziemy potrzebować:
  • cukinia 1/2 szt (u mnie został wykorzystany miąższ z wydrążenia jednej cukinii)
  • cebula 1/2 szt 
  • chili w proszku około 1/2 łyżeczki (ale płaskiej) 
  • jogurt naturalny 350 g
  • słodka czerwona papryka w proszku
  • sól
  • pieprz czarny mielony

Sposób wykonania dipu:
Rozdrobnione warzywa z dodatkiem chili włożyć do rondelka i smażyć bez dodatku tłuszczu.
Nim cukinia puści sok, aby rondel się nie przypalił, warzywa należy podlać jedną łyżką wody.
Całość smażyć do momentu całkowitego zredukowania wody i soków warzywnych (chwile to potrwa). Następnie warzywa przestudzić i zblendować.
Masę warzywną wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką w proszku, która nada całości delikatny odcień czerwieni.

Dip świetnie współgra z nadziewanymi mięsem warzywami.


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.