Składniki, których będziemy potrzebować:
- cukinia 1/2 szt (u mnie został wykorzystany miąższ z wydrążenia jednej cukinii)
- cebula 1/2 szt
- chili w proszku około 1/2 łyżeczki (ale płaskiej)
- jogurt naturalny 350 g
- słodka czerwona papryka w proszku
- sól
- pieprz czarny mielony
Sposób wykonania dipu:
Rozdrobnione warzywa z dodatkiem chili włożyć do rondelka i smażyć bez dodatku tłuszczu.
Nim cukinia puści sok, aby rondel się nie przypalił, warzywa należy podlać jedną łyżką wody.
Całość smażyć do momentu całkowitego zredukowania wody i soków warzywnych (chwile to potrwa). Następnie warzywa przestudzić i zblendować.
Masę warzywną wymieszać z jogurtem, doprawić solą, pieprzem oraz słodką czerwoną papryką w proszku, która nada całości delikatny odcień czerwieni.
Dip świetnie współgra z nadziewanymi mięsem warzywami.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.