środa, 15 października 2014

Domowy ketchup

Świetny dodatek do kanapek, itp. O niebo lepszy od tego ze sklepu... i zdrowszy. Mój ketchup to wersja z dodatkiem papryczki chili.
Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.

 


Składniki potrzebne do wykonania ketchupu:
  • pomidory 3 kg (w tym 1 kg malinowych)
  • cebula 3 szt (duże)
  • ziarna gorczycy 1 łyżeczka
  • ziele angielskie 3 ziarna
  • liście laurowe 2 szt
  • papryczka chili czerwona 1/2 szt
  • cukier 8 łyżeczek
  • ocet 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
 

Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli: sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części.
Następnie obieramy cebulę, kroimy w piórka. Papryczkę chili pozbawiamy ziarenek, kroimy w drobną kosteczkę.

 







Pomidory, cebulę, papryczkę chili i ziarna gorczycy wrzucamy do garnka.
Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiamy do wystudzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie .

 























Zimne pomidory blendujemy (wcześniej wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie) i ponownie wstawiamy na kuchenkę.
Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu).
W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.

Gorący ketchup wkładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.