Proponuję też dodatek czosnku, jeżeli ktoś lubi takie smaki. Oczywiście można również zrobić ketchup bez dodatków, czysto pomidorowy.
Składniki potrzebne do wykonania ketchupu:
- pomidory 3 kg (w tym 1 kg malinowych)
- cebula 3 szt (duże)
- ziarna gorczycy 1 łyżeczka
- ziele angielskie 3 ziarna
- liście laurowe 2 szt
- papryczka chili czerwona 1/2 szt
- cukier 8 łyżeczek
- ocet 1 łyżka
- sól 1 łyżeczka
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotowujemy pomidory, czyli: sparzamy je wrzątkiem, obieramy ze skórki i dzielimy na części.
Następnie obieramy cebulę, kroimy w piórka. Papryczkę chili pozbawiamy ziarenek, kroimy w drobną kosteczkę.
Pomidory, cebulę, papryczkę chili i ziarna gorczycy wrzucamy do garnka.
Całość doprowadzamy do wrzenia, gotujemy na małym ogniu przez godzinę, od czasu do czasu mieszając.
Odstawiamy do wystudzenia, dodając liście laurowe i ziele angielskie .
Zimne pomidory blendujemy (wcześniej wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie) i ponownie wstawiamy na kuchenkę.
Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu).
W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.
Tym razem gotujemy pomidory nieco dłużej, bo około 3 godziny (na małym ogniu).
W ostatniej fazie gotowania całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Dodajemy ocet i cukier.
Gorący ketchup wkładamy do przygotowanych wcześniej słoiczków, które następnie mocno zakręcamy i odwracamy do góry dnem, pozostawiając do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.