sobota, 18 października 2014

Karczek pieczony w musztardzie

Do tej pory kupowałam karczek pieczony w sklepie, postanowiłam to zmienić. Nie ma jak własnoręcznie przygotowana wędlinka.
Z 1 kg surowego mięsa uzyskałam około 60 dkg pieczonego karczku.


Składniki:
  • karczek wieprzowy 1 kg
  • cebula 1 szt
  • musztarda miodowa 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec 2 łyżki
Sposób wykonania:
Karczek dokładnie umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie karczek włożyć na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Następnie mięso posmarować musztardą, opiec ponownie z każdej strony.
Do naczynia, w którym pieczemy karczek wlać 1/2 szklanki wody, dodać cebulę przekrojoną na ćwiartki, naczynie przykryć.
Mięso smażyć do miękkości (mnie zajęło to 1.5 godziny), wyjąć na półmisek, pozostawić do wystudzenia.
Z kiszonym ogóreczkiem i świeżym pieczywem... palce lizać :-)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.