Z 1 kg surowego mięsa uzyskałam około 60 dkg pieczonego karczku.
Składniki:
- karczek wieprzowy 1 kg
- cebula 1 szt
- musztarda miodowa 2 łyżki
- sól
- pieprz czarny mielony
- smalec 2 łyżki
Karczek dokładnie umyć, osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika, natrzeć solą i pieprzem, wstawić na godzinę do lodówki.
Po tym czasie karczek włożyć na rozgrzany tłuszcz, obsmażyć z obu stron. Następnie mięso posmarować musztardą, opiec ponownie z każdej strony.
Do naczynia, w którym pieczemy karczek wlać 1/2 szklanki wody, dodać cebulę przekrojoną na ćwiartki, naczynie przykryć.
Mięso smażyć do miękkości (mnie zajęło to 1.5 godziny), wyjąć na półmisek, pozostawić do wystudzenia.
Z kiszonym ogóreczkiem i świeżym pieczywem... palce lizać :-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.