czwartek, 23 października 2014

Polędwiczka wieprzowa z sosem cebulowo- winogronowym

U mnie nadal rozmarynowo. To fakt, choć wyszło tak przez przypadek. Pozwolę więc sobie podać trochę teorii o naszym zielonym przyjacielu. 
Rozmaryn ma charakterystyczny silny smak, lekko sosnowy, który doskonale komponuje się z wieprzowiną czy cielęciną. Mnie kojarzy się z lasem i popularnie używanym słowem choinka.
W moim daniu wykorzystuję rozmaryn w połączeniu z wieprzowiną, konkretnie rzecz ujmując: z polędwiczkami wieprzowymi. Polecam :)




Składniki potrzebne do wykonania tego dania:
  • polędwiczka wieprzowa 1 szt
  • białe winogrono 10 dkg (po obraniu z gałązki)
  • cebula czerwona 1 szt
  • czerwone Martini 6 łyżek
  • bulion wołowy 1/2 szklanki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • świeży rozmaryn 1 gałązka
  • śmietanka 30% 1 łyżka
  • smalec 5 dkg

Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotować warzywka i owoce: obrać cebulę, umyć winogrona.
Cebulę pokroić w piórka, winogrona pokroić na połówki i usunąć z nich pestki (najlepiej przy pomocy nożyka).
 






Polędwiczki umyć, oczyścić z błon, jeśli takie jeszcze są. 
Mięso pokroić w plasterki o grubości 1.5 cm, oprószyć pieprzem, smażyć na rozgrzanym smalcu po 2-3 minuty z każdej strony.
Usmażone polędwiczki przełożyć na talerz, przykryć folią aluminiową i odstawić w ciepłe miejsce, np. do nagrzanego piekarnika.
Na tłuszczu ze smażenia mięsa lekko zeszklić cebulę, następnie dodać wino, bulion, pokruszony rozmaryn, śmietankę. Całość energicznie wymieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować kilka minut, tak aby cebula nieco zmiękła.
Dodać winogrona, gotować do momentu, aż owoce "złapią" temperaturę. Inaczej mówiąc powinny być ciepłe :))

Sos doprawić solą i pieprzem.

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.