Składniki, które będziemy potrzebować:
- dynia (obrana, bez pestek) 1/2 kg
- cebula 1 szt
- marchew 2 szt
- pietruszka 2 szt
- boczek wędzony 15 dkg
- sól
- pieprz czarny
- gałka muszkatołowa
- świeży rozmaryn
Sposób przygotowania:
Boczek zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Potem można go zjeść :))
W trakcie gotowania dodajemy marchew, pietruszkę, cebule pokrojoną w piórka. Gdy boczek jest już miękki, wyjmujemy go z garnka.
Do wywaru dodajemy dynię utartą na tarce o grubych oczkach, przyprawy. Jeżeli chcemy mniej gęstą zupę dolewamy trochę wody. Całość gotujemy 1o minut.
Teraz już tylko dodajemy śmietanę, gałązkę rozmarynu, mieszamy i zostawiamy przez chwilę pod przykryciem, aby zupa przeszła aromatem rozmarynu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.