środa, 22 października 2014

Zupa dyniowa z rozmarynem

Jeszcze jeden sposób na zupę z dyni. Tym razem smak łagodnej, słodkiej dyni połączyłam z intensywnym smakiem i zapachem rozmarynu. moim zdaniem to smaczne połączenie.



Składniki, które będziemy potrzebować:
  • dynia (obrana, bez pestek) 1/2 kg
  • cebula 1 szt
  • marchew 2 szt
  • pietruszka 2 szt
  • boczek wędzony 15 dkg
  • sól
  • pieprz czarny
  • gałka muszkatołowa
  • świeży rozmaryn



Sposób przygotowania:
Boczek zalewamy wodą, gotujemy do miękkości. Potem można go zjeść :))
W trakcie gotowania dodajemy marchew, pietruszkę, cebule pokrojoną w piórka. Gdy boczek jest już miękki, wyjmujemy go z garnka.
Do wywaru dodajemy dynię utartą na tarce o grubych oczkach, przyprawy. Jeżeli chcemy mniej gęstą zupę dolewamy trochę wody. Całość gotujemy 1o minut.
Teraz już tylko dodajemy śmietanę, gałązkę rozmarynu, mieszamy i zostawiamy przez chwilę pod przykryciem, aby zupa przeszła aromatem rozmarynu.

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.