Składniki, których będziemy potrzebować:
- buraki ćwikłowe 2 kg
- pietruszka korzeń 2 sztuki
- marchew 3 sztuki
- cebula 1 sztuka
- czosnek 3 ząbki
- wywar mięsny (u mnie wołowy) 1 litr
- sól
- pieprz czarny mielony
- majeranek 1 łyżka
- ziele angielskie 5 sztuk
- liście laurowe 3 sztuki
- suszone ziarna kopru 1 łyżeczka
- ocet spirytusowy
Buraki myjemy, obieramy, kroimy na ćwiartki. Obieramy marchew i pietruszkę. Warzywa wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, solimy, gotujemy 45 minut od momentu zagotowania. Jeszcze w trakcie gotowania dodajemy przyprawy: suszone ziarna kopru, majeranek, pieprz, liście laurowe oraz ziele angielskie.
Po 45 minutach dodajemy cebulę i ząbki czosnku, całość gotujemy jeszcze 15 minut. Po tym czasie buraki wyciągamy z wywaru (można je wykorzystać do sałatki warzywnej). Wywar buraczany łączymy z wywarem wołowym, doprawiamy octem. Całość doprowadzamy do wrzenia, przyprawiamy ponownie solą i pieprzem, jeżeli to konieczne.
Podajemy :))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.