sobota, 22 listopada 2014

Krokiety z pieczarkami

Ostatnio nie kombinuję, tylko korzystam ze starych sprawdzonych przepisów. Dzisiaj na tapecie krokiety z farszem grzybowym. Do tego oczywiście barszcz czerwony czysty, czyli niezabielany.
Przepis na barszczyk już na moim blogu: http://www.katalogsmakow.blogspot.com/2014/11/barszcz-czerwony-czysty.html



Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto naleśnikowe:

  • mleko 750 ml
  • woda mineralna gazowana 250 ml
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 35 dkg
  • szczypta soli

farsz:
  • pieczarki 1.5 kg
  • cebula 1 szt (duża)
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • lekko przesuszona bułka, tzw. wczorajsza (najlepiej zwykła kajzerka)
dodatkowo:
  • jajka 2 szt do panierowania krokietów
  • bułka tarta do obtaczania krokietów
  • olej do smażenia naleśników
  • masło do obsmażenia krokietów

Sposób wykonania:
Produkty na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, naleśniki smażyć z obu stron na rumiano.
Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

 

Farsz: Pieczarki należy umyć i obrać. Niektórzy radzą, aby ich nie obierać,
ale ja nie jestem zwolenniczką tego sposobu postępowania z pieczarkami.
Obrane grzyby wrzucić na gotującą, osoloną wodę. Gotować 15 minut (od zagotowania).
Następnie odcedzić, pozostawić do wystudzenia. W tym czasie obrać cebulę, pokroić w drobną kosteczkę i podsmażyć na oliwie z oliwek. Cebulka powinna być lekko przyrumieniona. Gdy pieczarki są już zimne, należy je zmielić wraz z naszą wczorajszą bułeczką (nie była namoczona, tylko pokrojona na kawałki). Następnie do masy grzybowej dodać podsmażoną cebulkę, sól i pieprz. Całość dobrze wymieszać.
Naleśniki smarować farszem, zwijać według schematu obrazkowego poniżej:





Zwinięte krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażać na maśle.



 

Uwaga: Do roztrzepanego jajka można dodać odrobinę soli i pieprzu, aby krokiety miały bardziej wyrazisty smak.

Smacznego.



 

4 komentarze:

  1. Jejkuuuu jak za mną chodzą! Pyszności! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Za mną też jakiś czas chodziły, nim je zrobiłam :)

      Usuń
  2. Nic tylko by jedli,a Ty kobito pracuj. Ciągle poszukuję najlepszego przepisu, no i Twój też zabieram.Dzięki.

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.