Składniki, których będziemy potrzebować:
naleśniki:
- mleko 1 szkl
- woda mineralna gazowana 1 szkl
- jajka 2 szt
- mąka pszenna 20- 25 dkg
- szczypta soli
- dżem truskawkowy po łyżce na naleśnika
- ser biały (tłusty) 25 dkg
- cukier puder 2-3 łyżki
- śmietana 18% 1 łyżka
- masło do obsmażenia naleśników
- cukier puder do posypania naleśników lub śmietana 18% do polania naleśników + dżem truskawkowy
- świeża mięta
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.
W garnuszku wymieszać ser biały z cukrem pudrem i śmietaną.
Na każdego naleśnika nałożyć łyżkę dżemu truskawkowego, rozsmarować, następnie nałożyć łyżkę nadzienia serowego.
Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną z kleksem truskawkowego dżemu.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną z kleksem truskawkowego dżemu.
Smacznego.
Jak żona przez ramię zobaczyła na jaki przepis trafiłem to mi zaczęła głowę suszyć, tak więc w tym tygodniu zagoszczą u mnie naleśniki wg. Twojego przepisu. :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)
Usuń