czwartek, 20 listopada 2014

Naleśniki z serem i dżemem

Zapewne nie raz jedliście naleśniki z serem czy z dżemem. Można osobno, ale można też razem. Nadzienie dwuwarstwowe: dżem truskawkowy, ser biały ucierany ze śmietaną. 
Spróbujcie, bardzo fajne połączenie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
naleśniki:

  • mleko 1 szkl
  • woda mineralna gazowana 1 szkl
  • jajka 2 szt
  • mąka pszenna 20- 25 dkg
  • szczypta soli
farsz:
  • dżem truskawkowy po łyżce na naleśnika
  • ser biały (tłusty) 25 dkg
  • cukier puder 2-3 łyżki
  • śmietana 18% 1 łyżka
dodatkowo:
  • masło do obsmażenia naleśników
  • cukier puder do posypania naleśników lub śmietana 18% do polania naleśników + dżem truskawkowy
  • świeża mięta

Sposób wykonania:
Produkty na ciasto wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta, smażyć z obu stron na rumiano. Przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.

W garnuszku wymieszać ser biały z cukrem pudrem i śmietaną.

 

Na każdego naleśnika nałożyć łyżkę dżemu truskawkowego, rozsmarować, następnie nałożyć łyżkę nadzienia serowego.
 










 















Naleśniki składać w chusteczkę, obsmażyć na maśle.
Podawać posypane cukrem pudrem lub polane śmietaną z kleksem truskawkowego dżemu.

 

Smacznego.















2 komentarze:

  1. Jak żona przez ramię zobaczyła na jaki przepis trafiłem to mi zaczęła głowę suszyć, tak więc w tym tygodniu zagoszczą u mnie naleśniki wg. Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Mam nadzieję, że będą Wam smakowały. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.