- mleko 1 szklanka
- margaryna pół kostki
- przyprawa do piernika 1 opakowanie
- cynamon 1 łyżka
- cukier 1 szklanka
- jajka 2 sztuki
- mąka 1/2 kg
- dżem śliwkowy lub inny 1 słoiczek
- soda oczyszczona 2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Mleko zagotować, dodać margarynę, przyprawę do piernika, cynamon i szklankę cukru. Lekko podgrzewać, aż margaryna i cukier rozpuszczą się w mleku.
Zdjąć z palnika, dodać jajka, mąkę, sodę i dżem śliwkowy. Wszystko razem wymieszać. Wlać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę.
Piec w temperaturze 170- 180 stopni przez około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony. Suchy patyczek, piernik do wyciągnięcia, wilgotny patyczek, piernik dopiekamy. 😉😊
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.