poniedziałek, 24 listopada 2014

Piernikowy miś

Pięknie prezentuje się na świątecznym stole. U mnie, od kilku lat, pieczony obowiązkowo na Boże Narodzenie.



Składniki, których będziemy potrzebować:

  • mleko 1 szklanka
  • margaryna pół kostki
  • przyprawa do piernika 1 opakowanie
  • cynamon 1 łyżka
  • cukier 1 szklanka
  • jajka 2 sztuki
  • mąka 1/2 kg
  • dżem śliwkowy lub inny 1 słoiczek
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki

Sposób wykonania:
Mleko zagotować, dodać margarynę, przyprawę do piernika, cynamon i szklankę cukru. Lekko podgrzewać, aż margaryna i cukier rozpuszczą się w mleku.
Zdjąć z palnika, dodać jajka, mąkę, sodę i dżem śliwkowy. Wszystko razem wymieszać. Wlać na posmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą foremkę.
Piec w temperaturze 170- 180 stopni przez około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem czy piernik jest upieczony. Suchy patyczek, piernik do wyciągnięcia, wilgotny patyczek, piernik dopiekamy. 😉😊


Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.