Składniki, których będziemy potrzebować:
- brukselka mrożona 1 opakowanie (450g)
- pieczarki 20 dkg
- cebula 1 sztuka
- suszone pomidory 5 dkg
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- masło 1 łyżka
- mąka pszenna 1 łyżka
- mleko 4 łyżki
- cukier 3 łyżeczki
Sposób wykonania:
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na oliwie z oliwek podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy suszone pomidorki. Całość solimy, doprawiamy pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
W oddzielnym garnku gotujemy 1.5 l wody z cukrem. Do gotującej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy łyżeczkę soli, mleko. Brukselkę gotujemy kilka minut, tak aby była miękka, ale się nie rozpadała. Następnie odcedzamy* i dodajemy do pieczarek z pomidorami.
Przygotowujemy podprawę zacieraną, czyli ucieramy masło z mąką. Masło musi wchłonąć mąkę całkowicie. Tak przygotowaną podprawę wrzucamy do warzyw, mieszamy przez chwilę, tak aby skrobia dobrze się rozkleiła, wtedy sos będzie zawiesisty i jednolity. Tyle, można zajadać. :)
Gotowe warzywa świetnie smakują z ryżem na sypko i oczywiście ulubionym smażonym mięsem.
* Część wywaru spod brukselki zostawiamy (około 1/2 szklanki) i wlewamy do pieczarek.
Smacznego.
Bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszna. Wypróbuję przepis z pewnością, mam w domu wielbiciela brukselki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJeżeli jest wielbiciel brukselki to polecam. Będzie mu smakowała w tej wersji. :) pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie ją zrobiłam. Jest wyśmienita! Prawdę mówiąc, nie spodziewałam się, że będzie aż tak smaczna. Pozdrawiam serdecznie. :)
OdpowiedzUsuńPs.
Użyłam trochę więcej pieczarek, bo mnie akurat nadmiar pieczarek zalegał w lodówce :)
Kasiu bardzo się ciszę, że smakowała, to najważniejsze. A większa ilość pieczarek może tylko dodać całości smaku. Pozdrawiam :)
Usuń