poniedziałek, 15 grudnia 2014

Brukselka z suszonymi pomidorami

Dzisiaj miałam do zagospodarowania trochę suszonych pomidorów, pieczarki i brukselkę. Powstał warzywny dodatek do obiadu. Sprawdźcie i przekonajcie się czy to Wasze smaki. Ja w każdym razie polecam :)
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • brukselka mrożona 1 opakowanie (450g)
  • pieczarki 20 dkg
  • cebula 1 sztuka
  • suszone pomidory 5 dkg
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • masło 1 łyżka
  • mąka pszenna 1 łyżka
  • mleko 4 łyżki
  • cukier 3 łyżeczki

 
Sposób wykonania:
Pieczarki obieramy, kroimy w półplasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na oliwie z oliwek podsmażamy pieczarki z cebulą. Gdy pieczarki puszczą wodę, dodajemy suszone pomidorki. Całość solimy, doprawiamy pieprzem, dusimy pod przykryciem 10 minut.
W oddzielnym garnku gotujemy 1.5 l wody z cukrem. Do gotującej wody wrzucamy brukselkę, dodajemy łyżeczkę soli, mleko. Brukselkę gotujemy kilka minut, tak aby była miękka, ale się nie rozpadała. Następnie odcedzamy* i dodajemy do pieczarek z pomidorami.
Przygotowujemy podprawę zacieraną, czyli ucieramy masło z mąką. Masło musi wchłonąć mąkę całkowicie. Tak przygotowaną podprawę wrzucamy do warzyw, mieszamy przez chwilę, tak aby skrobia dobrze się rozkleiła, wtedy sos będzie zawiesisty i jednolity. Tyle, można zajadać. :)
Gotowe warzywa świetnie smakują z ryżem na sypko i oczywiście ulubionym smażonym mięsem.

* Część wywaru spod brukselki zostawiamy (około 1/2 szklanki) i wlewamy do pieczarek.

Smacznego.



4 komentarze:

  1. Bardzo ładnie wygląda i na pewno jest pyszna. Wypróbuję przepis z pewnością, mam w domu wielbiciela brukselki. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli jest wielbiciel brukselki to polecam. Będzie mu smakowała w tej wersji. :) pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Właśnie ją zrobiłam. Jest wyśmienita! Prawdę mówiąc, nie spodziewałam się, że będzie aż tak smaczna. Pozdrawiam serdecznie. :)
    Ps.
    Użyłam trochę więcej pieczarek, bo mnie akurat nadmiar pieczarek zalegał w lodówce :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo się ciszę, że smakowała, to najważniejsze. A większa ilość pieczarek może tylko dodać całości smaku. Pozdrawiam :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.