wtorek, 16 grudnia 2014

Naleśnikowa zapiekanka z serem

Dzisiaj proponuję jarską zapiekankę naleśnikową z farszem pieczarkowo- porowym. Pyszna, chrupiąca, aromatyczna, sycąca. Same zalety :) W zimie tego typu dania sprawdzają się idealnie.

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto naleśnikowe:

  • mleko 1 szklanka
  • woda 1 szklanka
  • mąka pszenna 2 szklanki
  • jajka 2 sztuki (można dać jedno, też nic się nie stanie)
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • szczypta soli
farsz:
  • pieczarki 70 dkg
  • por 1 sztuka (średniej wielkości)
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • olej do smażenia naleśników
  • ser żółty (u mnie gouda) 15 dkg (można dać więcej, nawet do 25 dkg)

Sposób przygotowania:
Produkty na ciasto naleśnikowe wymieszać ze sobą, użyć do tego trzepaczki rózgowej. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oleju, nalać porcję ciasta. Naleśniki smażyć z obu stron na rumiano. Pamiętajmy, aby przed nalaniem każdej kolejnej porcji ciasta, wlać na patelnię odrobinę oleju.
Naleśniki z kurkumą mają śliczny, intensywny żółty kolor, czego być może mój aparat nie uchwycił.
Z podanych proporcji wyszło mi 9 naleśników (dość dużych).
 

Jeżeli mamy już usmażone naleśniki, zabieramy się za farsz.
Pieczarki należy umyć, obrać i pokroić w półplasterki, czosnek obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić pokrojone pieczarki i czosnek, podsmażać przez chwilę. Umytego pora pokroić w talarki lub półtalarki, dodać do pieczarek. Warzywa doprawić solą i pieprzem, podlać 100 ml wody, dusić do momentu jej odparowania.
W czasie, gdy warzywa nam się duszą, na tarce o grubych oczkach ścieramy żółty ser.



Jeżeli woda z pieczarek odparowała, zabieramy się za czynności końcowe.
Na blaszce (tej z wyposażenia piekarnika) układamy folię aluminiową, na niej kładziemy naleśnika, następnie trochę farszu grzybowego i żółtego sera. Przykrywamy kolejnym naleśnikiem, dajemy drugą porcje farszu i sera.





Czynność powtarzamy do wykończenia produktów. Ostatni naleśnik powinien być posypany wyłącznie serem.
Przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego (190 stopni) piekarnika, pieczemy około 30 minut. Podajemy solo lub z ulubionym sosem.

 



 






 Smacznego.
 
 





















2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.