Co tu dużo mówić to ciasto jest przepyszne. Możecie jeszcze zrobić go na święta, goście będą zachwyceni.
Inspiracja pochodzi z bloga Rozczochrane okruszki.
Składniki, których będziemy potrzebować:
biszkopt:
- jajka 2 sztuki
- cukier 3 łyżki
- mąka pszenna 3 łyżki
masa jabłkowa:
- jabłka 1 kg
- cukier 2 łyżki
- żelatyna 1 łyżka
- galaretka o smaku kiwi 2 opakowania
masa chałwowa:
- chałwa sezamowa 390 g (6 opakowań x 65 g)
- mleko 3.2% 200 ml
- cukier 2 łyżki
- żelatyna 1 łyżka
- woda 2- 3 łyżki
- masło 250 g
dodatkowo:
- chałwa 130 g (2opakowania x 65 g)
- margaryna mleczna 1 łyżka (do natłuszczenia formy)
- blaszka o wymiarach 29 cm x 24 cm
- papier do pieczenia
Sposób wykonania:
Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Mikserem ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy cukier, nadal ubijamy. Utrwaloną cukrem pianę łączymy z żółtkami, ubijamy na wolnych obrotach do momentu, aż w masie pojawią się pęcherzyki powietrza. Wtedy dodajemy mąkę a ciasto delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Biszkopt wlewamy do natłuszczonej i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, pieczemy w piekarniku o temperaturze 180 stopni przez 20 minut.
Masa jabłkowa:
Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Tak przygotowane jabłka mieszamy z cukrem, prażymy na wolnym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Gorące jabłka łączymy
z galaretką i żelatyną. Masę jabłkową dokładnie mieszamy
i odstawiamy do wystudzenia.
Masa chałwowa:
Mleko z cukrem doprowadzamy do wrzenia, dodajemy pokruszona chałwę. Całość podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się w mleku chałwy.
Masę odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy mikserem na puszysty krem, dodajemy po łyżce zimnej masy chałwowej i nadal miksujemy do połączenia składników. Żelatynę rozpuszczamy w kilku łyżkach przegotowanej, wrzącej wody i gdy lekko przestygnie łączymy z masą chałwową.
Uwaga: Do tego rodzaju masy nie wlewamy nigdy gorącej żelatyny, aby masa nam się nie zwarzyła. Poza tym zbyt duża różnica temperatur pomiędzy masą a żelatyną spowoduje, że żelatyna zbije się w małe kuleczki. Wówczas masa będzie nieestetycznie wyglądała.
Na zimny biszkopt wykładamy masę jabłkową, rozprowadzamy równomiernie na cieście. Blaszkę z ciastem schładzamy przez około godzinę w lodówce.
Po tym czasie na stężałą masę jabłkową wykładamy masę chałwową. Wierzch ciasta dekorujemy pokruszoną chałwą
Wykładamy masę na zimne jabłka na wierzch ścieramy na tarce czekoladę, wstawiamy do lodówki by nam dobrze się schłodziło.
Smacznego.
Cudne ciacho!
OdpowiedzUsuń😘
UsuńSuper ciasto.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😘
UsuńSuper, takiego ciasta jeszcze nie jadłam, ale już mam na nie ochotę :)
OdpowiedzUsuńPolecam, jest naprawdę pyszne.
UsuńBoa tarde minha querida amiga Beata, parabéns pela receita . Desejo um Feliz Natal com muita paz e saúde para você e sua família.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i również życzę Ci radosnych zdrowych świąt w gronie najbliższych.
UsuńWspaniałe ciasto kochana. Beatko życzę ci magicznych i radosnych Świąt :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Marzenko. Wszystkiego dobrego, pozdrawiam serdecznie. 😘
UsuńCudowne ciasto! <3
OdpowiedzUsuńZdrowych, wesołych i spokojnych Świąt! :)
Dziękuję. Dużo zdrówka Kasiu, pozdrawiam serdecznie. 😘
Usuńbardzo fajne ciasto. Radosnych i zdrowych świąt i smacznych ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie. 😘
UsuńJakie pyszne ciasto! Zdrowych Wesolych Swiat!
OdpowiedzUsuńDziękuję. 😊 Mam nadzieję, że spędziłaś święta w zdrowiu i rodzinnej atmosferze.
UsuńMój maż uwielbia chałwę, więc myślę, że takie połączenie by mu odpowiadało i pewnie blaszka by szybko zniknęła ;-)
OdpowiedzUsuńU nas zniknęła błyskawicznie. Moja mama jest chałwożercą a i reszta rodzinki nie pogardzi domowym ciastem. 😁
UsuńBardzo pomysłowe, smakowite ciasto!
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto je zrobić. :)
UsuńAlez to cudowne polaczenie smaków!
OdpowiedzUsuńDzięki 😘
Usuń