piątek, 5 grudnia 2014

Zupa ziemniaczana z soczewicą

Zupa nie musi być tucząca, czyli przepis dla wszystkich będących na diecie a jednocześnie ceniących sobie selera naciowego. To bardzo zdrowy i wdzięczny produkt, można z niego wyczarować wszystko. Osobiście uwielbiam jego zapach, który nadaje potrawom wyrazistości. Poniżej proponuję zupę ziemniaczaną z dodatkiem soczewicy i wspomnianego wyżej selera naciowego.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ziemniaki 6 sztuk (duże)
  • soczewica czerwona gotowana 200g (użyłam gotowej z puszki)
  • seler naciowy 1/2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • cebula 1 sztuka
  • masło lub oliwa z oliwek, jeżeli jesteście na diecie 2 łyżki
  • bulion wołowy 1/2 litra
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Sposób wykonania:
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Selera naciowego umyć, pokroić na kawałeczki. Paprykę oczyścić z nasionek, pokroić w drobną kosteczkę, natomiast cebulę w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć ziemniaki, selera i paprykę (czas smażenia około 20 minut). Następnie warzywa zalać bulionem i wodą (1/2 litra), dodać przyprawy oraz pokrojoną cebulę. Całość gotować do miękkości ziemniaków, pamiętając żeby nie były zbyt miękkie, bo wówczas nam się rozpadną i nie będą widoczne na talerzu. Pod koniec gotowania dodać osączoną z zalewy soczewicę. Zupę gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku, jeżeli zachodzi jeszcze taka potrzeba.

Smacznego.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.