Składniki, których będziemy potrzebować:
- ziemniaki 6 sztuk (duże)
- soczewica czerwona gotowana 200g (użyłam gotowej z puszki)
- seler naciowy 1/2 sztuki
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- cebula 1 sztuka
- masło lub oliwa z oliwek, jeżeli jesteście na diecie 2 łyżki
- bulion wołowy 1/2 litra
- sól
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę. Selera naciowego umyć, pokroić na kawałeczki. Paprykę oczyścić z nasionek, pokroić w drobną kosteczkę, natomiast cebulę w piórka. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażyć ziemniaki, selera i paprykę (czas smażenia około 20 minut). Następnie warzywa zalać bulionem i wodą (1/2 litra), dodać przyprawy oraz pokrojoną cebulę. Całość gotować do miękkości ziemniaków, pamiętając żeby nie były zbyt miękkie, bo wówczas nam się rozpadną i nie będą widoczne na talerzu. Pod koniec gotowania dodać osączoną z zalewy soczewicę. Zupę gotować jeszcze kilka minut, doprawić do smaku, jeżeli zachodzi jeszcze taka potrzeba.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.