niedziela, 21 grudnia 2014

Sernik z brzoskwiniami i kokosem

Pyszny...

Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto kruche:

  • mąka 40 dkg
  • cukier puder 15 dkg
  • margaryna 20 dkg
  • żółtko 2 sztuki
masa serowa:
  • ser biały tłusty 1.5 kg
  • jajka 8 sztuk
  • cukier 3 szklanki
  • masło 20 dkg
  • mąka ziemniaczana 8 dkg (4 łyżki)
  • cukier waniliowy 1 opakowanie
  • rodzynki 10 kg
masa kokosowa:
  • wiórka kokosowe 20 dkg
  • jajka 4 sztuki
  • cukier 15 dkg
  • śmietana 18% 2 łyżki
dodatkowo:
  • brzoskwinie 1 puszka

Sposób wykonania:
Ciasto: Z podanych składników zarobić ciasto kruche, rozwałkować,wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem brytfannę. Lekko podpiec w piekarniku o temperaturze 180 stopni.
 

Masa serowa: Ser biały zmielić. Oddzielić białka od żółtek. Masło roztopić w garnuszku. Do sera dodać żółtka, cukier, cukier waniliowy, rodzynki, mąkę ziemniaczaną i roztopione masło. Całość wyrobić na jednolitą, gładką masę. Na końcu dodać ubitą pianę z białek. Gotową masę serową wylać na podpieczony kruchy blat. Na masie serowej ułożyć pokrojone brzoskwinie z syropu. Piec ciasto przez godzinę w temperaturze 200 stopni.
W tym czasie przygotować masę kokosową. Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka, utrwalić je cukrem. Następnie wymieszać pianę z wiórkami kokosowymi, żółtkami i śmietaną.
Po godzinie pieczenia sernika wyjąć go na chwilę, na wierzchu rozsmarować masę kokosową. Ponownie włożyć ciasto do piekarnika i dopiekać przez około 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Smacznego.



2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.