Składniki, których będziemy potrzebować:
- czekolada deserowa 1 sztuka
- czekolada Tiki- Taki (orzechowo- kokosowa) 1 sztuka
- cukier 10 dkg
- masło 20 dkg
- brandy 2 łyżki
- jajka 3 sztuki
- łyżka mąki
- cukier puder
- wiśnie z amaretto
Sposób wykonania:
Masło, połamaną na kawałki czekoladę i cukier podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki stopią się i połączą w jednolitą, gładką masę. Lekko przestudzić, dodać brandy.
Jajka ubić na puszysty, gęsty krem, dodać mąkę. Następnie powoli wlewać masę czekoladową i całość ucierać mikserem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Tortownicę szczelnie obwinąć folią aluminiową. Wlać do niej masę czekoladową i wstawić ją do większej blaszki, do której należy nalać wody, na wysokość 2 cm.
Ciasto w dwóch blaszkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami z amaretto.
Smacznego.
Mniam, po takim cieście to tylko się zakochać :)
OdpowiedzUsuńPewnie, że tak :)
Usuń