Składniki, których będziemy potrzebować:
- mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (z łopatki)
- bułka czerstwa (najlepiej typu kajzerka) 1 sztuka
- mleko do namoczenia bułki
- cebula 1/2 sztuki
- czosnek 1 ząbek
- jajko 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- bułka tarta do obtoczenia kotletów
- olej do smażenia
Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć w mleku, jeżeli widzimy że jest już mięciutka, należy ją odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Z gotowej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na rumiano).
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.