wtorek, 20 stycznia 2015

Kotlety mielone (sznycle)

Powiem tak, żeby kotlety mielone były smaczne musimy zadbać o to, aby mięso, z którego je upieczemy było świeże i dobrej jakości. To jest klucz do sukcesu. Osobiście zaopatruje się w takie mięsko w lokalnym, znanym mi od lat sklepie. Warto poszukać w swojej okolicy takiego uczciwego i sprawdzonego dostawcy, to później bardzo ułatwi nam przygotowanie smacznych posiłków.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mięso wieprzowe mielone 1/2 kg (z łopatki)
  • bułka czerstwa (najlepiej typu kajzerka) 1 sztuka
  • mleko do namoczenia bułki
  • cebula 1/2 sztuki
  • czosnek 1 ząbek
  • jajko 2 sztuki
  • sól
  • pieprz czarny mielony
dodatkowo:
  • bułka tarta do obtoczenia kotletów
  • olej do smażenia

Sposób wykonania:
Bułkę namoczyć w mleku, jeżeli widzimy że jest już mięciutka, należy ją odcisnąć i dodać do mięsa. Następnie wbić jajka, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę. Całość doprawić solą i pieprzem, wyrobić na jednolitą masę.
Z gotowej masy mięsnej formować kotlety, obtaczać je w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju (z obu stron na rumiano).

Smacznego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.