wtorek, 20 stycznia 2015

Ciasto czekoladowe z nutą orzechowo- kokosową

Słodka propozycja na zbliżające się Walentynki.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • czekolada deserowa 1 sztuka
  • czekolada Tiki- Taki (orzechowo- kokosowa) 1 sztuka
  • cukier 10 dkg
  • masło 20 dkg
  • brandy 2 łyżki
  • jajka 3 sztuki
  • łyżka mąki
dodatkowo:
  • cukier puder
  • wiśnie z amaretto

Sposób wykonania:
Masło, połamaną na kawałki czekoladę i cukier podgrzewać na wolnym ogniu, aż składniki stopią się i połączą w jednolitą, gładką masę. Lekko przestudzić, dodać brandy.
Jajka ubić na puszysty, gęsty krem, dodać mąkę. Następnie powoli wlewać masę czekoladową i całość ucierać mikserem, aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza.
Tortownicę szczelnie obwinąć folią aluminiową. Wlać do niej masę czekoladową i wstawić ją do większej blaszki, do której należy nalać wody, na wysokość 2 cm.
Ciasto w dwóch blaszkach wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec około 40 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika, przestudzić, posypać cukrem pudrem i udekorować wiśniami z amaretto.


Smacznego.

2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.