wtorek, 27 stycznia 2015

Gulasz wołowo- wieprzowy z kapustą kiszoną

Danie jednogarnkowe, bardzo sycące, które mnie kojarzy się troszkę z bigosem, tyle że tutaj mamy inne proporcje mięsa do kapusty. Poza tym gulasz powstaje w dużo krótszym czasie niż nasz tradycyjny, polski bigos, co niewątpliwie można uznać za zaletę. 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • wołowina (mięso gulaszowe) 1 kg
  • łopatka wieprzowa 1 kg
  • cebula 2 sztuki
  • kapusta kiszona 80 dkg (po odciśnięciu 60 dkg)
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • liście laurowe 3 sztuki
  • ziele angielskie 4 ziarna
  • słodka mielona czerwona papryka 1 łyżka (płaska)
  • smalec 2 łyżki

Sposób wykonania:
Mięso przeznaczone na gulasz myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Pamiętajmy jednak,
aby każdy gatunek mięsa włożyć do oddzielnej miseczki, ponieważ na początku będziemy je smażyć oddzielnie.
W garnku, w którym planujemy gotować nasz gulasz rozgrzewamy łyżkę smalcu, na tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa wołowego, obsmażamy z obu stron, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, mięso przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze kilka minut, do zrumienienia cebuli, po czym wlewamy 750 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Mięso dusimy pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie w drugim rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy łopatkę wieprzową, przyprawiając mięso solą i pieprzem. Na desce siekamy kapustę kiszoną, będzie przystępniejsza do zjedzenia,
nie lubimy przecież długich, ciągnących się w nieskończoność nitek kapusty.
Po godzinie duszenia wołowiny, dodajemy do niej obsmażone mięso wieprzowe, kiszoną kapustę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz mieloną paprykę. Całość dobrze mieszamy i wszystko razem dusimy (pod przykryciem) jeszcze godzinę, może krócej w zależności od jakości mięsa i od tego jak miękkie mięso preferujemy.
Gulasz podajemy z gotowanymi ziemniakami.


Smacznego.

2 komentarze:

  1. Taki gulasz to świetna potrawa na zimowy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, o tej porze roku smakuje najlepiej. :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.