Składniki, których będziemy potrzebować:
- wołowina (mięso gulaszowe) 1 kg
- łopatka wieprzowa 1 kg
- cebula 2 sztuki
- kapusta kiszona 80 dkg (po odciśnięciu 60 dkg)
- sól
- pieprz czarny mielony
- liście laurowe 3 sztuki
- ziele angielskie 4 ziarna
- słodka mielona czerwona papryka 1 łyżka (płaska)
- smalec 2 łyżki
Sposób wykonania:
Mięso przeznaczone na gulasz myjemy, kroimy w dość grubą kostkę. Pamiętajmy jednak,
aby każdy gatunek mięsa włożyć do oddzielnej miseczki, ponieważ na początku będziemy je smażyć oddzielnie.
W garnku, w którym planujemy gotować nasz gulasz rozgrzewamy łyżkę smalcu, na tłuszcz wrzucamy kawałki mięsa wołowego, obsmażamy z obu stron, dodajemy cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, mięso przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość smażymy jeszcze kilka minut, do zrumienienia cebuli, po czym wlewamy 750 ml wody, doprowadzamy do wrzenia. Mięso dusimy pod przykryciem przez około godzinę. W tym czasie w drugim rondelku, na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy łopatkę wieprzową, przyprawiając mięso solą i pieprzem. Na desce siekamy kapustę kiszoną, będzie przystępniejsza do zjedzenia,
nie lubimy przecież długich, ciągnących się w nieskończoność nitek kapusty.
Po godzinie duszenia wołowiny, dodajemy do niej obsmażone mięso wieprzowe, kiszoną kapustę, wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie oraz mieloną paprykę. Całość dobrze mieszamy i wszystko razem dusimy (pod przykryciem) jeszcze godzinę, może krócej w zależności od jakości mięsa i od tego jak miękkie mięso preferujemy.
Gulasz podajemy z gotowanymi ziemniakami.
Smacznego.
Taki gulasz to świetna potrawa na zimowy obiad :)
OdpowiedzUsuńDokładnie, o tej porze roku smakuje najlepiej. :)
Usuń