Składniki, których będziemy potrzebować:
- ser biały (niekwaśny) 1 kg
- jajka 4 sztuki
- mąka pszenna 30 dkg
- bułka tarta
- masło
- sól
- cukier kryształ lub cukier puder
Sposób wykonania:
Ser zmielić, dodać do niego żółtka, wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę, połączyć z serem i mąką.
Z ciasta serowego formować wałki o średnicy ok. 3 cm, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę.
Kroić ukośne kluski i natychmiast gotować w lekko osolonej wodzie.
Czas gotowania to 2- 3 minuty.
Leniwe można podawać polane stopionym masłem i posypane zrumienioną bułką tartą, z cukrem lub bez, jak wolicie.
Smacznego.
Uwielbiam kopytka i chyba je zrobię w tym tygodniu na któryś obiad, bo dawno nie było;p
OdpowiedzUsuńsuper pomysł :))
Usuńwitaj
OdpowiedzUsuńja robiłam takie leniwe zawsze bez białek, z samymi żółtkami.
Muszę spróbować tak jak podajesz z białkami ubitymi na sztywno.
Będą chyba lepsze od moich..........:)
pozdrawiam i zapraszam do mnie na bloga,pa pa
Twoje też zapewne są pyszne, każdy ma swoje sposoby w kuchni. Z białkami leniwe są bardzo puszyste i takie mięciutkie, szczerze polecam :)
UsuńPysznie wyglądają :-) Już zapisuję przepis.
OdpowiedzUsuńPolecam, są pyszne :)
UsuńDawno nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie się prezentują!
:)
Usuń