Składniki, których będziemy potrzebować:
- pomarańcza 3 sztuki (duże)
- cukier 4 łyżki
- masło 3 łyżki
- skórka z połowy pomarańczy
- żelatyna 1 łyżeczka
- żelfiks (2:1) 2 płaskie łyżeczki
Sposób wykonania:
Pomarańcze wyszorować, sparzyć wrzątkiem, osuszyć. Owoce obrać ze skórki, następnie wycisnąć z nich sok (uzyskałam około szklanki soku).
Skórkę z połowy pomarańczy pokroić w drobną kosteczkę, resztę można wykorzystać do zrobienia skórki kandyzowanej.
Cukier przewidziany na karmel wsypać do rondelka, ogrzewać do momentu aż nam się mocno zrumieni (w tym czasie nie mieszać, tylko potrząsać od czasu do czasu rondelkiem). Gdy cukier jest już płynny i mocno zrumieniony, należy dodać masło*, sok z pomarańczy oraz skórkę z pomarańczy.
Całość gotować około 15 minut, wówczas płyn powinien być jednolity, a skórka pomarańczowa wystarczająco miękka. Dodać żelatynę i żelfiks, energicznie wymieszać, gotować do momentu, aż sos nieco zgęstnieje.
*Gdy dodamy masło, karmel dość mocno się skrystalizuje, ale to nic. Wszystko wróci do normy po 10- 15 minutach podgrzewania płynu.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.