Czasami jedliśmy je z dżemem wiśniowym domowej roboty, albo zwyczajnie z cukrem pudrem. Wspominam ten okres czasu z rozrzewnieniem, było skromnie, ale tak domowo, rodzinnie.
Poniżej przypominam przepis mamy, ale taki full wypas, bo z pysznym sosem pomarańczowym (przepis na sos tutaj). Polecam to połączenie.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- mąka 25 dkg
- drożdże 4 dkg
- jajka 3 sztuki
- mleko ok. 1/2 l
- cukier 5 dkg
- jabłka 2 sztuki
- olej do smażenia
- cukier puder
Sposób wykonania:
Drożdże rozmieszać z cukrem i szklanką mleka. Dodać mąkę, jajka. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać resztę mleka. Całość wyrobić drewnianą łyżką. Odpowiednie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i gęstość śmietany.
Do zrobionego ciasta dodać półplasterki jabłka. Wszystko razem zamieszać, ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć racuszki (z obu stron, na złoty kolor). Podawać z cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem, u mnie pomarańczowym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.