poniedziałek, 19 stycznia 2015

Racuchy drożdżowe z jabłkiem

Przepis z gatunku tych prostych, domowych, pamiętanych z dzieciństwa. Moja mama piekła takie racuchy, gdy na przygotowanie super obiadu nie było czasu, nie było pieniędzy. Tu nie trzeba było wiele, trochę mleka, drożdże, jabłka i pyszne sycące racuchy gotowe. Pamiętam, że jeżeli było w nich jabłko to byłam szczęśliwa, nie były takie puste.
Czasami jedliśmy je z dżemem wiśniowym domowej roboty, albo zwyczajnie z cukrem pudrem. Wspominam ten okres czasu z rozrzewnieniem, było skromnie, ale tak domowo, rodzinnie.
Poniżej przypominam przepis mamy, ale taki full wypas, bo z pysznym sosem pomarańczowym (przepis na sos tutaj). Polecam to połączenie.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • mąka 25 dkg
  • drożdże 4 dkg
  • jajka 3 sztuki
  • mleko ok. 1/2 l
  • cukier 5 dkg
  • jabłka 2 sztuki
dodatkowo:
  • olej do smażenia
  • cukier puder

 

Sposób wykonania:
Drożdże rozmieszać z cukrem i szklanką mleka. Dodać mąkę, jajka. Wszystko utrzeć na gładką masę. Wlać resztę mleka. Całość wyrobić drewnianą łyżką. Odpowiednie ciasto powinno mieć pęcherzyki powietrza i gęstość śmietany.
Do zrobionego ciasta dodać półplasterki jabłka. Wszystko razem zamieszać,
ciasto pozostawić do wyrośnięcia.
Z wyrośniętego ciasta, na rozgrzanym tłuszczu, smażyć racuszki (z obu stron, na złoty kolor). Podawać z cukrem pudrem lub polane ulubionym sosem, u mnie pomarańczowym.

Smacznego.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.