Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto:
- mąka pszenna 30 dkg
- żółtka 5 sztuk
- szczypta soli
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- spirytus 2 łyżki
- śmietana 18% 4 łyżki
- olej rzepakowy do smażenia 1 litr lub smalec 1 kg
- dżem truskawkowy
- cukier puder
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiać mąkę, dodać resztę składników przeznaczonych na ciasto. Wszystko razem zarobić tak jak ciasto kruche, podzielić na części. Następnie każdy kawałek ciasta rozwałkować, na dość cienkie placki. Z ciasta wycinać krążki o trzech różnych wielkościach.
Powykrawane krążki ponacinać (4- 6 nacięć).
Teraz formujemy różyczki: Nakładamy na siebie 3 krążki, od największego do najmniejszego, tak aby nacięcia krążków wychodziły naprzemiennie.
Małym palcem dociskamy środek, aby skleić krążki. Róże smażymy na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe róże posypujemy cukrem pudrem, a w środek każdej nakładamy odrobinę dżemu (do dekoracji użyłam szprycy cukierniczej).
Smacznego.
piękne !!! uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńDzięki Ewciu :)
Usuń