Składniki, których będziemy potrzebować:
- schab bez kości 5 plastrów
- smalec 2 łyżki
- pieprz czarny mielony
- gałka muszkatołowa (mielona)
- brukselka mrożona 1 opakowanie (450 g), oczywiście można użyć świeżej
- sól
- mleko 6 łyżek
- cukier 1 łyżka
- serek topiony naturalny 100g
- mąka pszenna 2 łyżki
- cebula 1 sztuka (duża)
- gruszka 2 sztuki
Sposób wykonania:
W garnku zagotować pół litry wody z dodatkiem soli(1 łyżeczka), cukru i mleka. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gotować 3 minuty, następnie wyjąć na talerz. Do wywaru spod brukselki dodać serek topiony, gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie należy zrobić dwie rzeczy:
Po pierwsze obrać gruszki, pokroić na ćwiartki oraz usunąć gniazda nasienne.
Po drugie sporządzić zawiesinę z mąki i kilku łyżek wody. Gdy serek topiony będzie rozpuszczony, zawiesinę należy wlać do wywaru, jednocześnie energicznie mieszając
całość, aby nie powstały grudki (używałam do tego trzepaczki rózgowej), zagotować, odstawić z palnika. Do zagęszczonego sosu wrzucić gruszki, aby przeszły aromatem sosu.
Schab oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka.
Do naczynia żaroodpornego wsypać brukselkę, następnie ułożyć schab, lekko posolić po wierzchu. Całość posypać cebulą i zalać sosem serowym z gruszką.
Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.
Smacznego.
Ze śliwką znam, ale z gruszką? Ciekawy pomysł, bardzo intryguje. :)
OdpowiedzUsuńJak intryguje, to chyba dobrze? :))
Usuń