środa, 21 stycznia 2015

Schab zapiekany z gruszką

Miękki, soczysty schab zapiekany w sosie na bazie serka topionego. Do tego mamy smażoną cebulę, brukselkę i gruszkę. Potrawa z lekką nutą słodyczy, oczywiście za sprawą gruszki. 

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • schab bez kości 5 plastrów
  • smalec 2 łyżki
  • pieprz czarny mielony
  • gałka muszkatołowa (mielona)
  • brukselka mrożona 1 opakowanie (450 g), oczywiście można użyć świeżej
  • sól
  • mleko 6 łyżek
  • cukier 1 łyżka
  • serek topiony naturalny 100g
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • gruszka 2 sztuki

 
Sposób wykonania:
W garnku zagotować pół litry wody z dodatkiem soli(1 łyżeczka), cukru i mleka. Na wrzątek wrzucić brukselkę, gotować 3 minuty, następnie wyjąć na talerz. Do wywaru spod brukselki dodać serek topiony, gotować do momentu jego całkowitego rozpuszczenia. W tym czasie należy zrobić dwie rzeczy:
 




Po pierwsze obrać gruszki, pokroić na ćwiartki oraz usunąć gniazda nasienne. 
Po drugie sporządzić zawiesinę z mąki i kilku łyżek wody. Gdy serek topiony będzie rozpuszczony, zawiesinę należy wlać do wywaru, jednocześnie energicznie mieszając
całość, aby nie powstały grudki (używałam do tego trzepaczki rózgowej), zagotować, odstawić z palnika. Do zagęszczonego sosu wrzucić gruszki, aby przeszły aromatem sosu. 
Schab oprószyć pieprzem i gałką muszkatołową, obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu.
Na tej samej patelni zrumienić cebulę pokrojoną w piórka.
Do naczynia żaroodpornego wsypać brukselkę, następnie ułożyć schab, lekko posolić po wierzchu. Całość posypać cebulą i zalać sosem serowym z gruszką.
Tak przygotowane mięso zapiekać w piekarniku o temperaturze 200 stopni. Czas pieczenia około 30 minut.

Smacznego.



2 komentarze:

  1. Ze śliwką znam, ale z gruszką? Ciekawy pomysł, bardzo intryguje. :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.