Składniki, których będziemy potrzebować:
- bób 30 dkg
- kalafior 100g
- fasolka szparagowa zielona 200g
- groszek zielony 100g
- makaron penne (razowy) 150g
- ziarna sezamu 3 łyżki
- oliwa z oliwek 2 łyżki
- ocet winny 1 łyżka
- sól
- pieprz czarny mielony
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, do której następnie wrzucamy fasolkę szparagową, po 4 minutach dodajemy różyczki kalafiora, a po kolejnych 2 minutach wsypujemy zielony groszek. Warzywa gotujemy jeszcze 3 minuty. Ugotowane wyciągamy z wody na sito (za pomocą łyżki cedzakowej), studzimy. Do wody, która pozostała po gotowaniu warzyw wrzucamy makaron, gotujemy al dente, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, studzimy.
Bób podczas gotowania zabarwia wodę, więc gotujemy go w oddzielnym garnku, w osolonej wodzie. Czas gotowania 20 minut. Ugotowany bób odcedzamy, lekko studzimy i obieramy ze skórki.
Zimne warzywa i makaron przekładamy do miski, dodajemy sos*, przyprawiamy solą, wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Gotową sałatkę serwujemy posypaną sezamem zrumienionym na suchej patelni.
*W garnuszku mieszamy oliwę z oliwek, ocet winny, pieprz mielony.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.