poniedziałek, 23 lutego 2015

Sałatka warzywna z mozzarellą

Kuchnia USA... sałatka bardzo smaczna.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • ser mozzarella 3 sztuki (około 300g)
  • oliwki czarne 15 sztuki
  • brokuł świeży 1 sztuka
  • kalafior świeży 1 sztuka
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • pomidor 1- 2 sztuki
  • jogurt naturalny 200 ml
  • czosnek 2 ząbki
Sposób wykonania:Kalafiora i brokuły wrzucić na gotującą, lekko osoloną wodę. Gotować pod przykryciem przez 3- 5 minut (efekt finalny gotowania to warzywa al dente). Po wyjęciu z garnka przelać zimną wodą, odstawić do przestudzenia. Pomidory pokroić na ósemki. Mozzarellę odsączyć z zalewy, pokroić w plastry, przyprawić solą i pieprzem. Oliwki podzielić na połówki lub ćwiartki.
Sos: Jogurt naturalny zblendować z dwoma różyczkami brokuła i kalafiora oraz czosnkiem. Dodać trzy oliwki pokrojone w kostkę. Sos doprawić solą i pieprzem.

Na talerzu ułożyć pokrojony ser (centralne miejsce). Wokoło położyć różyczki kalafiora i brokuła. Warzywa posypać oliwkami, polać częścią sosu. Na wierzch ułożyć pokrojone pomidory.

Uwaga: Pozostały sos, podać oddzielnie w sosjerce.

Smacznego.



2 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.