Oto moja wersja tego popularnego dania. Zapraszam do spróbowania. :))
Składniki, których będziemy potrzebować:
- tortilla wieloziarnista 6 sztuk
- dwie podwójne piersi z kurczaka
- cebula 2 sztuki
- pomidory 3 sztuki
- ogórek świeży 1 sztuka
- pieczarki 1/2 kg
- papryka czerwona 1 sztuka
- groszek konserwowy 6 łyżek
- sól
- pieprz
- słodka czerwona papryka
- przyprawa do drobiu
- curry
- ketchup łagodny 2 łyżki
- jogurt naturalny 200 ml
- czosnek 4 ząbki
- jogurt naturalny 300- 400 ml
- oliwa z oliwek 2-3 łyżki
Mięso pokroić w grubą kostkę, przyprawić, usmażyć na oliwie z oliwek. Pod koniec smażenia dodać czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę.
Cebulę pokroić w piórka, sparzyć wrzątkiem, aby nie była zbyt ostra.
Pieczarki obrać, pokroić na plasterki, przyprawić solą i pieprzem, podsmażyć na oliwie z oliwek.
Teraz można sporządzić błyskawiczne i proste sosy: Przy sosie pomidorowym wystarczy wymieszać ze sobą składniki do niego przeznaczone. Podobnie ma się rzecz z sosem czosnkowym, gdzie należy wymieszać obrany, przeciśnięty przez praskę czosnek z jogurtem naturalnym.
Pomidory pokroić na grube kawałki, ogórka obrać, pokroić na dość grube plastry, a te plastry na cztery części.
Placki tortilli posmarować sosem pomidorowym. Nałożyć usmażone mięso z papryką, osączony z zalewy groszek konserwowy i podsmażone pieczarki.
Placki zawinąć, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, na około 5 minut. Po tym czasie tortillę wyjąć, dodać pomidory, ogórki i cebulę. Całość polać sosem czosnkowym.
Smacznego.
Domowa tortilka, pyszności
OdpowiedzUsuńTo prawda :)
Usuń