Składniki, których będziemy potrzebować:
ciasto pierogowe:
- mąka pszenna 1/2 kg
- woda 1 szklanka
- jajko 1 sztuka
- szczypta soli
- ser biały tłusty 80 dkg
- żółtko 3 sztuki
- cukier puder 4 łyżki
- śmietana 18%
- cukier puder
Sposób wykonania:
Pracę zaczynamy od zrobienia farszu: Mielimy biały ser, następnie dobrze mieszamy go z żółtkami i cukrem pudrem, tak aby składniki utworzyły jednolitą masę.
To tyle, proste, prawda?
Teraz zabieramy się za ciasto:
Na stolnicę wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, wodę i odrobinę soli, przy czym należy pamiętać, że wodę dodajemy stopniowo, nie wlewamy całej ilości od razu. Zagniatamy ciasto, które finalnie powinno być elastyczne, ale nie klejące. Gotowe ciasto wałkujemy i wykrawamy z niego krążki. Na każdy nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy brzegi ciasta. Pierogi wrzucamy na wrzątek (lekko osolony), gotujemy kilka minut.
Podajemy polane kwaśną śmietaną i posypane cukrem pudrem.
Uwaga: Z podanych proporcji wychodzi 65- 70 sztuk pierogów, dość dużych.
Smacznego.
Wygladają przepysznie:-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoja babcia kiedyś robiła takie na słodko i dodawała jeszcze miętę do sera, pyszności. A moja rodzinka je właściwie tylko ruskie:)
OdpowiedzUsuńZ dodatkiem mięty musiały cudownie smakować :)
Usuń