Składniki, których będziemy potrzebować:
- karczek wieprzowy 1kg
- świeży tymianek
- świeży rozmaryn
- sól
- pieprz czarny mielony
- oliwa z oliwek 2 łyżki (płaskie)
- czosnek 5 ząbków
- cebula 1 sztuka (duża)
- pomidory rozdrobnione bez skórki (w zalewie) 400g
Sposób wykonania:
Karczek myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, obkładamy ziołami, obwiązujemy sznureczkiem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Pieczemy
2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po godzinie pieczenia dodajemy pomidory razem z zalewą (wcześniej przełożone do rondelka dobrze przyprawione solą i pieprzem), obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę, cebulę pokrojoną w piórka.
Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy.
Uwaga: Z podanych składników mamy obiad dla 6 osób.
Smacznego.
Smakowite mięsko:)
OdpowiedzUsuńwspaniale się prezentuje!!! pyszne miesko :)
OdpowiedzUsuń:))
Usuń