wtorek, 3 marca 2015

Karczek wieprzowy pieczony w ziołach

Danie bez kombinowania. Mięso pachnące ziołami i czosnkiem, w sosie pomidorowym. Całość prosta w przygotowaniu, dlatego gorąco polecam ten przepis.
Składniki, których będziemy potrzebować:
  • karczek wieprzowy 1kg
  • świeży tymianek
  • świeży rozmaryn
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • oliwa z oliwek 2 łyżki (płaskie)
  • czosnek 5 ząbków
  • cebula 1 sztuka (duża)
  • pomidory rozdrobnione bez skórki (w zalewie) 400g

 

Sposób wykonania:
Karczek myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, obkładamy ziołami, obwiązujemy sznureczkiem. Mięso wkładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy oliwą. Pieczemy
2 godziny w temperaturze 180 stopni. Po godzinie pieczenia dodajemy pomidory razem z zalewą (wcześniej przełożone do rondelka dobrze przyprawione solą i pieprzem), obrane ząbki czosnku przekrojone na połowę, cebulę pokrojoną w piórka.

 

Upieczone mięso kroimy w plastry, podajemy.

Uwaga: Z podanych składników mamy obiad dla 6 osób.

 





Smacznego.





3 komentarze:

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.