środa, 4 marca 2015

Kotlety po góralsku

Kotlety wieprzowe sauté, z dodatkiem sera żółtego. Mam nadzieję, że Górale się na mnie nie obrażą czytając ten przepis.

Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kotlety wieprzowe bez kości 6 sztuk
  • ser żółty 6 plasterków
  • pomidor 6 plasterków
  • sól
  • pieprz czarny mielony
  • smalec do smażenia 1/2 kostki

Sposób wykonania:
Kotlety lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Gdy mięso jest ładnie zrumienione (upieczone) z jednej strony, odwracamy każdy kawałek i wówczas na wierzch nakładamy ser żółty i plasterki pomidora. Dopiekamy kotlety z drugiej strony. 

Upieczone mięso podajemy z frytkami i ulubioną suróweczką.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Pycha! A żeby Górale się nie obrazili zawsze można ser żółty zastąpić oscypkiem :)

    OdpowiedzUsuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.