poniedziałek, 2 marca 2015

Surówka z kapusty pekińskiej i czarnej rzepy

Czarna rzepa skrywa biały miąższ o dość ostrym smaku, zawiera dużo składników odżywczych i mnóstwo witamin, dlatego warto ją wykorzystywać przy produkcji naszych posiłków. To małe, niepozorne warzywo zawiera znaczące ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz takie sole mineralne jak: potas, żelazo, wapń, magnez, siarka czy fosfor. Taka kombinacja cennych składników sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania. Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i odkażająco na przewód pokarmowy.
Rozdrobniona rzepa ma działanie lecznicze, poprawia ukrwienie skóry.


Składniki, których będziemy potrzebować:
  • kapusta pekińska 1 sztuka
  • czarna rzepa 1 sztuka
  • marchew 1/2 sztuki
  • ogórek kiszony 3 sztuki
  • sól
  • majonez 2 łyżki
 
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki, posolić i odstawić na godzinę, aby zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie kapustę odcisnąć, wymieszać z pozostałymi warzywami utartymi na tarce o grubych oczkach i majonezem.

Smacznego.


2 komentarze:

  1. Z czarną rzepą nie robiłam, apetyczne wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzepa jest lekko wyczuwalna w smaku, co dodaje pikanterii całej surówce :)

      Usuń

Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.