Surówka z kapusty pekińskiej i czarnej rzepy
Czarna rzepa skrywa biały miąższ o dość ostrym smaku, zawiera dużo składników odżywczych i mnóstwo witamin, dlatego warto ją wykorzystywać przy produkcji naszych posiłków. To małe, niepozorne warzywo zawiera znaczące ilości witaminy C, B1 i B2, PP oraz takie sole mineralne jak: potas, żelazo, wapń, magnez, siarka czy fosfor. Taka
kombinacja cennych składników sprawia, że rzepa ma liczne zastosowania.
Pobudza wydzielanie soków trawiennych, działa przeciwbakteryjnie i
odkażająco na przewód pokarmowy.
Rozdrobniona rzepa ma działanie lecznicze, poprawia ukrwienie skóry.
Składniki, których będziemy potrzebować:
- kapusta pekińska 1 sztuka
- czarna rzepa 1 sztuka
- marchew 1/2 sztuki
- ogórek kiszony 3 sztuki
- sól
- majonez 2 łyżki
Sposób wykonania:
Kapustę pekińską pokroić w cienkie paseczki, posolić i odstawić na godzinę, aby zmiękła i puściła wodę. Po tym czasie kapustę odcisnąć, wymieszać z pozostałymi warzywami utartymi na tarce o grubych oczkach i majonezem.
Smacznego.
Z czarną rzepą nie robiłam, apetyczne wygląda:)
OdpowiedzUsuńRzepa jest lekko wyczuwalna w smaku, co dodaje pikanterii całej surówce :)
Usuń