Składniki, których będziemy potrzebować:
- zielone szparagi 1 pęczek
- sól 1 łyżeczka
- cukier 1 łyżeczka
- masło 3 łyżki
- pomidory 1- 2 sztuki
- sól
- pieprz czarny mielony
- czosnek granulowany
- jajka 2 sztuki
- majonez 2 łyżki
- jogurt naturalny 4 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- zalewa z suszonych pomidorów 1 łyżeczka
Sos: Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Czosnek pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Wszystkie składniki sosu wymieszać.
Szparagi umyć, obciąć zdrewniałe końcówki, dolną część obrać obieraczką do jarzyn. Zagotować wodę z dodatkiem soli i cukru. Do wrzątku włożyć szparagi,
oczywiście tak, aby czubki wystawały z wody. Gotować 10 minut. W tym czasie na patelni roztopić masło. Pomidory pokroić na ósemki, posolić, przyprawić pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ugotowane szparagi odcedzić, obsmażyć na maśle, obficie posypując je czosnkiem granulowanym.
Szparagi podawać polane sosem jajecznym, obłożone kawałkami świeżych pomidorów.
Uwaga: Do sosu zamiast zalewy z suszonych pomidorów można dodać odrobinę oliwy z oliwek i suszoną bazylię.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Witaj! Cieszę się, że jesteś. Jeśli masz jakieś pytania lub chcesz podzielić się swoją opinią na temat przepisu, napisz! Ten blog jest dla Ciebie... Do zobaczenia.